NIEUWS

Veel nieuwe Belden kabels

Redactie HiFi.nl | 09 mei 2008

Terwijl naar schatting 95 procent van alle broadcastfaciliteiten nog op het HDTV-formaat moet overstappen, biedt Belden nu al de producten en ervaring om ze hierbij te helpen. Onlangs gaf Werner Eich, Marketing Manager Entertainment van Belden EMEA, tijdens een persvoorlichting uitleg over het productaanbod van Belden voor broadcasting, sport en thuisgebruik.

“We beleven momenteel een digitale revolutie: uitzendorganisaties, televisieproductiestudio’s en postproductiebedrijven stappen massaal over op High Definition Serial Digital Imaging (HD/SDI) als voorkeursformaat, onder meer vanwege zijn superieure prestaties. Het zuivere digitale beeld wordt onvertraagd verwerkt en is zeer stabiel, waardoor er minder apparatuuraanpassingen nodig zijn en kopieën of reproducties dezelfde kwaliteit behouden als het origineel. Bovendien is er vrijwel geen sprake van signaaldegradatie en wordt de geluidsimmuniteit sterk verbeterd. Digitale technologie belooft niet alleen betere beeld- en geluidskwaliteit, maar maakt ook de weg vrij voor interactieve on-demand televisie en andere digitale diensten.

“In het 1080i-formaat (interlaced) wordt de beeldresolutie gevormd door 1920x1080 pixels die met zestig interlaced frames per seconde worden verzonden. In het 1080p-formaat (progressief) is de beeldresolutie gelijk, maar worden er zestig complete frames per seconde verzonden.

Bij het progressieve formaat wordt dus iedere 1/60e seconde het beeld compleet vernieuwd, terwijl dit bij het interlaced formaat slechts de helft is. Het progressieve formaat biedt daarom een betere beelddefinitie en hogere beeldkwaliteit.”

“Voor minimale echodemping is zowel de consistentie als de kwaliteit van het productieproces van belang. Bij een goede kabelproductie hoort een test op de derde harmonische reeks van de bedrijfsfrequentie. Voor een seriële, enkelvoudige kabel 1080p betekent dat een test op 4,5 GHz. Dit 1080p-formaat wordt geacht om seriële digitale beeldsignalen te verzenden op 2,97 Gb/s en hiervoor is een bedrijfsfrequentie van 1485 GHz vereist. Dit vertaalt zich naar een kortere golflengte en een grotere kans dat inconsistent geproduceerde kabels het signaal verstikken door een hoge mate van echodemping. Dit kan zelfs al door de kleinste afwijking in het productieproces worden veroorzaakt. Zo kan een licht gebogen as, een slechte lager of een ongelijke kabelspanning reflectie veroorzaken en de golflengte van het signaal beïnvloeden. Daarom zijn uiterste consistentie en controle tijdens het productieproces cruciaal voor een betrouwbaarheid signaaloverdracht op hoge frequenties en voor minimale echodemping.

“We zijn klaar voor de toekomst. Als pionier en leider op het gebied van kabeltechnologie hanteert Belden een strenge aanpak ten aanzien van de kwaliteitsgarantie. In plaats van na de productie alleen steekproefsgewijs kabelpartijen te inspecteren en testen, begint bij ons het kwaliteitsproces al tijdens de ontwikkeling en productie.”

“Bij een uitgebreid onderzoek door een onafhankelijk testlaboratorium naar de HD-prestaties van de videocoaxkabels in televisiestudio’s werden de kabels getest op echodemping, verzwakking en maximale kabeldoorgang op HD (1080i en 720p). De eindconclusie was dat alle producten van Belden beter presteerden dan in onze eigen catalogi staat vermeld.”

“Belden brengt voortdurend nieuwe producten op de markt ten behoeve van het produceren, beheren en leveren van amusementscontent, waaronder mobiele televisie, IPTV en D-Cinema. Onlangs hebben we de volgende nieuwe producten geïntroduceerd:"

Wireless Access System – Dit unieke ontwerp met ‘channel blanket’-technologie is eenvoudig te installeren en presteert beter dan de bestaande technologie. Deze WLAN is voorzien van intelligente switches met 8 en 24 poorten en Access Points (AP’s) met dubbele en vierdubbele radio. Diepe radiofrequenties zijn niet langer vereist en er hoeft niet langer te worden gekozen tussen dekking, capaciteit en mobiliteit.

Halogeenvrije Mini High Resolution s-videokabel – De ideale kabel voor beeld- en geluidsinstallaties in huis met BNC-aansluitingen.

Voor een uitgebreid overzicht van alle nieuwe kabels (voornamelijk voor professionele broadcast- en geluidstoepassingen) kunt u het complete persbericht lezen op AV & Domotica.


EDITORS' CHOICE