NIEUWS

Een schoon en fris gevoel? publicatie week 19

Redactie HiFi.nl | 08 mei 2008

Over het maatschappelijk nut van groene stroom hoef ik het met u niet meer te hebben. Want naast alle ronkende reclametaal van de energiebedrijven zijn er voldoende onafhankelijke onderzoeken die aantonen dat groene (= duurzaam opgewekte) stroom daadwerkelijk minder belastend is voor het milieu. Waar wij van HiFi.nl u wel graag nog een keer op willen wijzen is het voordeel dat u kunt behalen door uw - al dan niet milieuvriendelijke - stroom nog eens goed te reinigen alvorens u hem toelaat in uw geluidsinstallatie.

Ik zie u denken...stroom reinigen? Met een sopje? Of een doekje? Alle gekheid op een stokje, het gaat natuurlijk over netfiltering. Want naast goede netkabels (nog zo`n onderwerp waar heftige en soms behoorlijk fundamentalistische debatten over gevoerd worden) kunnen filters een verrassend grote verbetering van uw weergave veroorzaken. Over de technische achtergronden van netfiltering verwijs ik u graag naar het filmpje waarnaar u kunt doorklikken als u de recensie van Bert Dekker over de PS Audio Quintet leest. Bert was in elk geval heel erg enthousiast, en ook Kilian Bakker, die een vergelijkbaar product van QED aan de tand voelde, kon maar één conclusie trekken...

Verder deze week een recensie van een nieuwe platenspeler van Rega, in combinatie met een element van dezelfde fabrikant, en een optioneel verkrijgbare voeding. Vinyl leeft weer (is het ooit gestorven dan?), en om het zwarte goud op audiofiele wijze te beluisteren hoeft tegenwoordig geen tweede hypotheek meer afgesloten te worden.

Voor de HiVisit van Klipsch was Bert Dekker te gast bij Audio Home in Eindhoven. Als één van de oudste en trouwste Klipsch Dealers van Nederland kregen zij namelijk de primeur van het nieuwe topmodel Palladium P-39F, en Bert was daar bij.

En nu we het toch over muziekbeleving hebben: voor de rubriek De Muziekbeleving Van... sprak Dieter van den Bergh met Dennis Waakop Reijers. Een onbekende naam? Kan best, maar Dennis is al sinds jaren mede verantwoordelijk voor het succes van het best verkochte muzikale exportproduct van Nederland: DJ Tiësto.

Ook publiceren we deze week een kort instructiefilmpje uit eigen keuken, waarin ondergetekende uit de doeken doet hoe u uw vieze langspeelplaten eenvoudig en niet al te duur kunt reinigen.

Rest mij nog u te vertellen dat we deze week weer een nuttige hifi-tip hebben, een mooie set van één van onze lezers, en een aantal bijzondere muziek- en filmrecensies. En helemaal tot slot (het lekkerste bewaren we nu eenmaal graag voor het laatst) doet het ons deugd dat we een winnares hebben van de B&W Zeppelin prijsvraag die we uitschreven toen we ruim een maand geleden onze nieuwe vormgeving lanceerden.

Veel leesplezier!

Max Delissen
redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

PS Audio Quintet Power Center  
Goede stroom vormt een belangrijke basis voor een uitgebalanceerde muziekweergave. Als het fout gaat met de stroomvoorziening in de set zal immers de hele keten hieronder te lijden hebben. Is muziekkwaliteit een belangrijke eis dan dient er dus ook veel aandacht aan de stroomkwaliteit besteed te worden en daarbij geldt: hoe beter de kwaliteit van de muziekapparatuur, hoe hoger de eisen die aan de stroomkwaliteit gesteld worden. Een muziekcomponent kan dan immers naar beste kunnen presteren als de voedingsspanning van de best mogelijke kwaliteit is.

QED Qonduit MDH-4 en P-MC 
De QED Qonduit lijn bestaat uit twee producten; de zogenoemde P-MC IEC-lichtnetkabel en de MDH verdeeldoos met filtering. Elke MDH wordt af fabriek met een 1,5 meter lange P-MC kabel geleverd en dankzij een IEC ingang kan de MDH desgewenst gemakkelijk van een andere (bijvoorbeeld langere) kabel worden voorzien. De importeur stuurde mij een `4 Outlet MDH Distribution Hub` met kabel, die door QED gezamenlijk in een keurige doos met twee compartimenten worden verpakt.

Rega P3 24 platenspeler met Exact element
De Britse audiofabrikant Rega maakt al meer dan 25 jaar zeer muzikale no-nonsense platenspelers. Bij de ontwerpen wordt bewust afgezien van “onnodige” toepassingen als een (vol)automatische afslag. De besparing die dat oplevert wordt terug geïnvesteerd in de vorm van topklasse materialen en het bedenken en implementeren van nieuwe technieken.


Achtergrondartikelen

De Muziekbeleving van...Dennis Waakop Reijers
Samen met Tijs Verwest vormt Dennis Waakop Reijers (Rotterdam 1975) ‘The real Tiësto’. Als producer/componist is hij de grote, maar onbekende man achter de wereldberoemde Bredase DJ Tiësto (Tijs Verwest, 1969). Sinds 2001 droeg Waakop Reijers bij aan al het Tiësto-repertoire. Samen vormen ze ‘The band’ zoals Tiësto het zelf zegt.  Hun nieuwste wapenfeit heet In Search of Sunrise Vol. 7 en verschijnt binnenkort. In deel 20 van De Muziekbeleving van een gesprek met sterproducer Dennis Waakop Reijers.

HiVisit

Klipsch
In de overvolle markt van consumentenelektronica waarin het ene merk pretendeert nog innovatiever te zijn dan het andere vergeet men haast dat in deze Umwelt van variabelen een paar constanten te vinden zijn. Deze hebben door de jaren heen bewezen rotsvaste pijlers te zijn waarop de hele AV-industrie is opgebouwd.


Tip

Naaldtip laten controleren
De rasechte plaatofielen zijn natuurlijk erg zuinig op hun afspeelapparatuur. Behalve een correct afgeregelde toonarm zullen ze ook de naaldtip van het aftastelement reinigen (zie eerdere weektips).


Muziek en Filmbesprekingen

Joel Harrison - The Wheel (CD)
De in Washington D.C. wonende Joel Harrison staat weliswaar zijn mannetje als zanger en gitarist maar het bekendst is hij toch geworden door zijn composities en arrangementen. Zijn werk bestrijkt stijlen als hedendaags klassiek, blues, moderne jazz en wereldmuziek welke hij op boeiende wijze met elkaar weet te vermengen.

The Gutter Twins - Saturnalia (CD)
Greg Dulli en Mark Lanegan hebben allebei een fascinatie voor het leven in de goot, de zelfkant van de maatschappij. Ook wel bekend als `The Satanic Everly Brothers` is nu hun al lang geleden aangekondigde samenwerking vereeuwigd op een mooie CD. Muzikaal gezien fungeert het geluid van Dulli’s bands Afghan Whigs en Twilight Singers als kader, maar de grafstem van Lanegan biedt essentiële toegevoegde waarde.

Olivia Trummer Trio - Westwind (CD)
Eén van de meest verrassende jonge Duitse jazz musici is voor mij de begenadigde pianiste/componiste Olivia Trummer. Wie haar nieuwe CD ‘Westwind’ beluistert kan zich nauwelijks voorstellen dat deze pianiste slechts drieëntwintig jaar oud is. Zowel in haar composities als in haar spel klinken een volwassenheid en ontwikkelingsniveau door dat eerder past bij iemand van middelbare leeftijd.

Tan Dun / Toru Takemitsu / Hikaru Hayashi (CD)
De Moscow Soloists onder leiding van violist en dirigent Yuri Bashmet kijken op hun nieuwe album naar het Oosten. We ontmoeten drie componisten die de tradities van hun landen een confrontatie laten aangaan met de westerse wereld. Het feit dat alleen het tokkelinstrument de pipa door een oosterling bespeeld wordt doet niet af aan de overtuigingskracht van deze prachtig vastgelegde muziek.

Eugene Ruffolo - In A Different Light (SACD)
Hoewel hij in Nederland inmiddels vele fans heeft - op zijn slecht bijgehouden website kan zelfs gekozen worden tussen een Engelstalige en een Nederlandstalige versie - moet ik bekennen dat ik, voor deze nieuwe hybride sacd mij bereikte, nog niet eerder gehoord had van deze in de buurt van New York opgegroeide singer songwriter.

Copland - Appalachian Spring/Billy The Kid (LP)
Copland - Appalachian Spring/Billy The KidOok al heeft hij in de laatste dertig jaar van zijn lange leven dan vrijwel niets meer geschreven, Aaron Copland is onmiskenbaar Amerika’s meest bekende componist. Speakers Corner heeft nu twee van zijn meest op mijn oren aansluitende werken uitgebracht die eerder te vinden waren op Mercury Records SR90246.

Various Artists - This Is K2 HD Sound! (K2HD-CD)
Nieuwe digitale formats verschijnen met enige regelmaat. De meest recente aanwinst is K2 HD. De twee K’s zijn afkomstig van de bij JVC werkzame heren Kuwaoka en Kanai die met hun K2 team in 1987 aan de wieg staan van het K2 interface system waarmee binnen het red book cd formaat de resolutie verhoogd kan worden.

Die Fälscher (DVD-video)
Operatie Bernard is een weinig bekend voorbeeld van hoe zelfs concentratiekampen in de tweede wereldoorlog productief werden gemaakt in de strijd. Rond de opgepakte meestervervalser Salomon Sorowitsch werd een team samengesteld dat via massaal nagemaakte Britse Ponden en Amerikaanse Dollars economieën moest ontwrichten. De Oostenrijkse regisseur Stefan Ruzowitzky won een Oscar met zijn verfilming.


EDITORS' CHOICE