NIEUWS

IBM: nieuwe HD codec 3Mbps


Redactie HiFi.nl | 14 april 2008

(Gelezen op Internet)

IBM heeft in samenwerking met het softwarebedrijf Broadcast International een hd-videocodec ontwikkeld die slechts 3Mbps aan bandbreedte gebruikt. Dat is zeker 80 procent minder dan de bestaande hd-codecs.

Het nieuwe systeem, genaamd Codecsys, draait op een IBM Bladecenter-server met een Cellbe-processor. Het maakt gebruik van een combinatie van hard- en softwarematige compressie, waardoor het de voordelen van beide combineert. Hardwarematige compressie is snel, maar niet flexibel. Softwarematige is wel flexibel, maar zeer cpu-intensief. Volgens Broadcast International is Codecsys zowel snel als flexibel.

De truc die bij Codecsys wordt toegepast, is dat de videostream met verschillende codecs wordt gecomprimeerd en dat de software daaruit steeds de codec kiest die op dat moment het beste resultaat geeft. De huidige systemen gebruiken maar één codec voor de gehele stream. In een demo maakt Broadcast International aanschouwelijk hoe het systeem werkt.

Volgens de beide bedrijven is de software aan te passen aan toekomstige standaarden, zodat de apparatuur niet hoeft te worden afgedankt als er een nieuwe compressiestandaard komt. Naast de bandbreedtebesparing beschouwen de ontwikkelaars dit als het tweede sterke punt van het systeem. Codecsys zal komende week worden gedemonstreerd op de conferentie van de National Association of Broadcasters in Las Vegas.

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »