NIEUWS

Veel afstandsbedieningen in Nederland

Redactie HiFi.nl | 17 maart 2008

(gezien op internet)

Met de opkomst van allerlei gadgets en andersoortig elektrische apparatuur groeit ook het aantal afstandsbedieningen in huis. Nederland telt volgens een onderzoek van TNS NIPO inmiddels ruim 66 miljoen afstandsbedieningen.


Het Europees onderzoek onder bijna tweeduizend mensen, in opdracht van Philips, laat zien dat ruim 75 procent van alle Nederlanders meer dan vier afstandsbedieningen in huis heeft. Bijna een derde van de huishoudens heeft zelfs meer dan zes van deze apparaten in huis om alle elektronica in huis de baas te kunnen.

Uit de studie wordt ook duidelijk dat de afstandsbedieningen als een soort goudstaaf wordt gezien. ‘In Nederland reageren bijna 3,5 miljoen mensen agressief - zetten de tv uit of bedreigen de persoon die de afstandbediening afpakt - als hun partner de afstandsbediening verbergt of weigert af te geven’, constateerden de onderzoekers.Ook al denken veel mensen dat vooral de man de baas over de afstandsbediening is, blijkt uit onderzoek dat in de zuidelijke landen van Europa vooral de vrouwen zijn die zich het apparaatje toe-eigenen. In Spanje zegt 78 procent van de vrouwen de hand aan de knoppen te hebben en in Frankrijk is dat 66 procent. ‘Hoe verder naar het noorden, hoe groter de gelijkheid in machtsverdeling tussen mannen en vrouwen lijkt te worden.’


EDITORS' CHOICE