NIEUWS

Twijfelachtig - publicatie week 10

Redactie HiFi.nl | 06 maart 2008

In de zomer van 2007 veroorzaakte Musical Fidelity veel ophef binnen hifi-kringen. De oorzaak: Musical Fidelity beweerde dat de meeste ‘hifi’ systemen eigenlijk te dure muziekcenters waren. En dan trap je op vele tenen.

De filosofie achter deze bewering is dat Musical Fidelity’s topman Anthony Michaelson vindt dat een echte hifi-installatie in staat moet zijn om onvervormd een geluidsdruk van 110 dB te produceren. En dat kan volgens hem met de meeste versterkers niet. Vandaar dat hij een soort ‘booster’ voor hifi-installaties ontwikkelde: de 550K Supercharger.
Het heeft enige maanden geduurd voordat we de Superchargers in handen kregen voor een uitgebreide test, maar vandaag kunt u onze bevindingen lezen. Een tipje van de sluier: het is zeker geen universele oplossing.

Gemengde gevoelens riep ook de Raysonic CD128 op bij René van Es: gebouwd als een tank, technisch haast perfect en uitgevoerd met buizen, maar kritisch betreffende de omringende apparatuur. Strikt genomen is de speler niet volstrekt neutraal, maar in de juiste set kan dat ook een voordeel zijn. Lees de recensie van René van Es en oordeel zelf.

Verder hebben we de inmiddels bekende tip – die volgens de eerste uitslagen van onze enquête zeer gewaardeerd wordt – over draaitafelvoedingen, waarmee u uw platenspeler nog beter kunt laten klinken.

Ook de muziek en filmbesprekingen ontbreken deze week weer niet. Leuke audiofiele tip: Famous Blue Raincoat van Jennifer Warnes – al sinds de originele release een audiofiele klassieker - in de 20th Anniversary Edition. Fraaie Leonard Cohen songs vertolkt door Warnes, geremastered door Bernie Grundman en gestoken in een fraaie digipack.

Veel leesplezier!

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Raysonic CD 128 cd-speler
Een tank van een speler is de eerste gedachte als de Raysonic CD128 uit de doos komt. Een sciencefiction ruimteschip is de eerste gedachte als ik hem aanzet om op te warmen. Een mechanisch goed bedienbare speler als ik ga spelen.

Musical Fidelity Superchargers
“Mogen ze weg?”, zucht mijn vrouw met een meewarige blik op de ronde Musical Fidelity versterkers die naast de luidsprekers staan. Aangesloten op een zwaar verlengsnoer dat wekenlang zijn weg vindt, dwars door de huiskamer, over het pad naar de servieskast.


Tip

Platenspelervoeding
Platenspelers zijn opnieuw een `hot item` en er komen jaarlijks aardig wat nieuwe modellen op de markt, meestal in de lagere- of middenklasse. Het loopwerk van een platenspeler is mede afhankelijk van de juiste aansturing van zijn motor en met name de van Synchroon-motoren (AC) voorziende loopwerken zijn vaak overgeleverd aan de grillen van het lichtnet. Sinds begin jaren `80 zijn er steeds meer actieve (en buffer-) voedingen op de markt gekomen die ofwel specifiek voor één loopwerk zijn ontworpen of praktisch universeel zijn.


Muziek- en filmrecensies

Famous Blue Raincoat, 20th Anniversary Edition - Jennifer Warnes  (CD) 
Is het alweer twintig jaar geleden dat Jennifer Warnes haar schijf Famous Blue Raincoat, The Songs Of Leonard Cohen uitbracht? Klaarblijkelijk, want nu is er dan de 20th Anniversary Edition. In een fraai digipack met foto’s uit zowel 1987 als 2007. 

Elgar en Grieg - Vioolsonates (CD) 
Ze zijn in of om-en-nabij hun 22ste jaar: de Britse violist Charlie Siem en de Russische pianist Andrej Korobeinikov: twee puike musici uit de ruim bemeten eredivisie van aanstormend jong talent.

Jacob Young - Sideways (CD) 
De levendige Noorse Jazz-scene is sinds jaar en dag goed vertegenwoordigd in catalogus van ECM. Het kwintet van gitarist Jacob Young laat horen dat muziek niet gebonden is aan generaties. Of dat muziek je jong houdt. Het leeftijdverschil van de muzikanten is groot, maar het samenspel is er niet minder hecht door. Een buitengewoon sfeervolle CD op grens tussen jazz en klassieke kamermuziek.

Ernest Bloch - Piano Quintets (CD) 
De twee pianokwintetten van de Zwitserse, naar Amerika geëmigreerde componist Ernest Bloch (1880-1959) worden niet vaak gespeeld. De mooie uitvoeringen door het Australische Goldner String Quartet en pianist Piers Lane, aangevuld met enkele kortere werken voor strijkkwartet, maken duidelijk hoe onterecht dit is.

Les Amants Du Pont Neuf
 (DVD) 
Een liefdesverhaal op brug negen te Parijs. Een brug die ten tijde van het verhaal eigenlijk niet toegankelijk is, want er wordt stevig gerenoveerd. Met de mensen die er wonen is het even beroerd gesteld: clochards in barre omstandigheden. En toch is daar de liefde. Deze ongegeneerd hartstochtelijk film van Leos Carax was in 1991 een sensatie in de filmhuizen, en hij heeft niets aan kracht ingeboet.

Amsterdam - Venice (LP) 
Amsterdam, het in de Doopsgezinde Kerk te Amsterdam in mei 2006 opgenomen album van de Amerikaanse groep Venice - inderdaad afkomstig uit Venice in California - is alweer geruime tijd op de markt beschikbaar. Eerst op cd en later ook op 180 gram vinyl. 

La Cantina - Lila Downs (LP) 
Ik heb niet zo heel erg veel met Mexicaanse muziek. Tenzij het gebracht wordt op de opwindend krachtige, energieke en expressieve manier waarop iemand als de in de mixtec Mountains van Oaxaca opgegroeide Lila Downs het doet. Heerlijk puur en ongekunsteld.

Tubular Bells - Mike Oldfield (LP) 
Vijfendertig jaar geleden werd in The Manor Studio begonnen met de opname van een instrumentaal werk dat in die vorm op dat moment uniek was. Het was geschreven, en werd voor het grootste deel ook uitgevoerd, door een onbekende jongeman die al sinds zijn tienerjaren bezig was met het maken van opnames. 

 


EDITORS' CHOICE