NIEUWS

Stekkeroorlog op komst (?)

Redactie HiFi.nl | 04 februari 2008

Volgens een artikel op ZDNet is er een grote stekkeroorlog op komst. Nu de strijd tussen Blu-ray en HD-DVD  lijkt te zijn beslist begint het allemaal weer van voren af aan. Deze keer gaat de oorlog tussen het populaire HDMI en het recent geïntroduceerde DisplayPort.De nieuwe LCD-monitoren van Dell beschikken al over zowel een HDMI als een DisplayPort aansluiting. Qua specificaties ontlopen de beide porten elkaar niet veel. De DisplayPort heeft iets meer bandbreedte dan HDMI; 10,8 Gbit/s ten opzichte van 10,2 Gbit/s. Ook heeft DisplayPort nog een ander voordeel; het is in staat om over 15 meter een goed signaal af te geven, HDMI lukt dit maar over 5 meter. Ook is de DisplayPort voorzien van meer beveiliging dan HDMI.

Wel heeft HDMI weer een hoop andere zaken in zijn voordeel werken. HDMI heeft een zeer grote populariteit ten op zichte van DisplayPort: de aansluiting was volgens onderzoeksbureau In Stat vorig jaar op 143 miljoen monitoren, HD-televisies, dvd-spelers en settopboxen te vinden. In Stat verwacht dat in 2011 elektronicaverkopen met de ‘ouderwetse’ DVI-aansluitingen zijn teruggelopen naar drie miljoen, terwijl 1,2 miljard gadgets van HDMI zijn voorzien.De enorme populariteit van HDMI zou doen vermoeden dat de strijd eigenlijk al gestreden is. Ook zeggen beide producenten dat ze geen concurrent van elkaar zijn, maar zich allebei richten op een ander segment; HDMI voor consumentenelektronica en DisplayPort voor computerindustrie. Er is echter wel op één punt een groot verschil tussen beiden wat enorm in het voordeel kan zijn voor DisplayPort. HDMI is ontwikkeld door Silicon Display en dit bedrijf vraagt licentierechten voor het gebruik van de port. DisplayPort is ontwikkeld door de Video Electronics Standards Association (VESA) en is in de markt gezet als open standaard. Het product met een DisplayPort zou dus goedkoper in de markt kunnen worden gezet.

Dell toonde op de CES in Las Vegas de eerste producten met een DisplayPort. Naast Dell hebben ook grote fabrikanten als Samsung, Intel en AMD zich aangesloten bij de standaard. Voor de consument die bang is voor HD-DVD tegen Blu-ray perikelen is er één geruststelling: de verschillende aansluiting zijn gewoon met een adapter op elkaar aan te sluiten.


EDITORS' CHOICE