NIEUWS

Japan investeert in Super-HD zender


Redactie HiFi.nl | 16 januari 2008

(gezien op internet)

Terwijl HD televisie op het Europese continent nog in de kinderschoenen staan, heeft men in Azië alweer plannen voor een nieuwe generatie High Definition. In Japan zou het ministerie van communicatie namelijk 300 miljoen Yen hebben geinvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe High Definition televisiezender, omgerekend is dat ongeveer 2,8 miljoen US dollars.
De subsidie voor deze Japanse zender, genaamd NHK, zal gebruikt worden om de standaard voor een 33,2 megapixel televisie-signaal verder te ontwikkelen. De nieuwe standaard, die de naam "Super Hi-Vision" heeft meegekregen, zal een ongekende beeldresolutie hebben van 7680x4320 pixels (16:9) en zal ondersteuning bieden voor een 24 kanaals geluidssignaal. Om dit signaal op een goede verversingssnelheid op het scherm te krijgen is er een bandbreedte nodig van 24Gbps voor het beeld en 28Mbps voor het super-surroundgeluid. De nieuwe standaard zal een 100 graden blikveld kunnen vertonen, terwijl de huidige Full-HD standaard van 1920x1080 blijft steken op 30 graden.
Super HD schermen moeten nog op de markt komen

Voordat men de eerste Super Hi-Vision beelden zal kunnen bekijken moeten er echter nog flinke stappen worden gemaakt op veel fronten. Allereerst moeten er videocamera`s komen die deze resolutie kunnen verwerken, vervolgens moet er een manier gevonden worden om de bandbreedte over een netwerk te distribueren en moeten er waanzinnig snelle decoders komen die deze gegevensstroom kunnen verwerken. Volgens BHFO kan de benodigde bandbreedte via een glasvezelnetwerk afstanden tot 260 kilometer gegarandeert worden. In 2003 en 2005 demonstreerde NHK al een Super Hi-Vision opstelling, waarbij 16 digitale ontvangers werden gebundeld om een 3840x2048 beeld te vormen, dat kon worden opgeschaald naar de 7680x4320 resolutie.Om de introductie van de HD-opvolger te voorspoedigen heeft NHK ook gewerkt aan een compressiemethode, om de bandbreedte toch enigszins binnen de perken te houden. Zo kan het 24Gbps signaal worden verkleind tot een 180-600Mbps stroom. Voordat we harddisk recorders krijgen die deze zenders kunnen opnemen moeten er nog grote stappen gezet worden op het gebied van zowel opslagcapaciteit als snelheid: 18 minuten aan "Super Hi-Vision" beeld zou namelijk al 3,5 TB aan data opslaan.

EDITORS' CHOICE