NIEUWS

CES 2008 Las Vegas - publicatie week 2

Redactie HiFi.nl | 10 januari 2008

Het zijn drukke tijden bij HiFi.nl. Daarom krijgt u deze keer een wat korter publicatievoorwoord dan gewoonlijk. Onze hoofdredacteur zit op dit moment in Las vegas om dagelijkse verslagen van de Consumer Electronics Show voor u te maken. Dat doen we dit jaar voor het eerst in de vorm van een Blog, in combinatie met Vodcasts. Klik maar eens op onderstaande foto als u wilt weten wat daar allemaal gaande is.Ook op de redactie in Nederland gaan de zaken gewoon door, en daarom kunnen we u deze week weer een heleboel interessante artikelen, recensies en ander leuks voorschotelen.

Auteur Kilian Bakker luisterde naar twee totaal verschillende maar zeer interessante luidsprekers. Er is een nieuwe HiVisit te lezen, en er zijn twee achtergrondartikelen en een tip "ter leringh ende vermaeck". Onze eigen stagiair-redacteur Steven Vos schreef een verhelderend artikel over audiocompressie, en Dieter van den Bergh sprak met niemand minder dan Joe Jackson (!) in de serie `De Muziekbeleving Van...`. Een drietal bijzondere software-recensies maken het feest compleet...

Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Focal Elektra 1007 Be
Focal (voorheen Focal JM-LAB) heeft de laatste generatie Elektra weergevers van hun nieuwste Berylium tweeter en `W` composiet mid/laag units voorzien. De 1007 Be is de junior uit de Elektra lijn maar aan de weergave is dat niet te merken.

Quad Atelier ESL 57 QA 
De QUAD ESL 57 weergever is door de decennia heen een ware referentie met cult-status geworden en dit inspireerde Quad Musikwiedergabe om een nieuwe uitvoering van deze klassieker te lanceren.Achtergrondartikel

Audio compressie 
Sinds de komst van het internet wordt er veel gewerkt met het comprimeren van audio. Vooral toen iedereen het nog moest doen met een simpele telefoonmodem was het belangrijk om de audiobestanden zo klein mogelijk te maken. Deed je dit niet dan duurde het downloaden van een liedje toch al gauw een uur. Tegenwoordig zijn onze verbindingen zo snel dat dit niet meer nodig is en dus ook de mate van compressie afneemt. In dit artikel wordt het comprimeren op zich en de verschillende vormen van compressie besproken.

Technologie gemakkelijker (gastauteur)
De manier waarop mensen met technologie omgaan vereenvoudigen. Dat is de simpele doelstelling van AMX. Dat doet het bedrijf door alle technologie in een gebouw – of het nu gaat om een woning, een bedrijfspand, een hotel of een school – te integreren en via één interface bedienbaar te maken. Domotica in optima forma.

De Muziekbeleving Van...

Joe Jackson
Bijna dertig jaar na de wave-klassieker Look Sharp! verschijnt op 28 januari Rain, het 23e album van Joe Jackson (1954), na verschillende omzwervingen weer een album met een onmiskenbare Joe Jackson-sound. De Brit háát interviews, maar voor HiFi.nl maakte de pianist/zanger en pro-roken-lobbyist een uitzondering. Deel 15 van De Muziekbeleving Van…


HiVisit

Mvie en Van Der Wal
Home entertainment. Deze twee woorden vormen het belangrijkste fundament van een industrie die zich tot doel stelt de consument te laten genieten van topklasse beeld en geluid in de meest persoonlijke leefomgeving. Twee woorden die kernachtig samenvatten waar het om draait. Nu lukt het de meeste gerenommeerde vakzaken wel om kwalitatief hoogwaardige “entertainment” aan te bieden. Het aanbieden van “home” is daarentegen al een heel stuk moeilijker.


Tip

Spelen Met Buizen
Buizenversterkers zijn hot, letterlijk en figuurlijk. Er komen nog steeds nieuwe merken op de markt die gebruik maken van gloeiende glaskolven voor de versterking van het muzieksignaal. Iedereen die het vooroordeel "buizen klinken wollig en sloom" nog steeds hanteert heeft de afgelopen twee decennia niet goed naar nieuwe buizenversterkers geluisterd, want van een "typisch buizengeluid" is niet echt sprake meer.


Muziek- en filmrecensies

Villa-Lobos - Bachianas Brasileiras 1, 4, 5, & 6 (CD)
Bach op zijn Braziliaans? Heitor Villa-Lobos (1887-1959) zag wel raakvlakken tussen zijn favoriete componist en de muziek van zijn thuisland. Dat sloot mooi aan bij de behoefte tot het vormen van een nationale culturele identiteit voor het land in opbouw in de jaren dertig van de vorige eeuw. In de loop van 15 jaar componeerde Villa-Lobos acht werken voor uiteenlopende bezetting, die samen een cyclus vormen.

Moriarty – Gee Whiz But This Is A Lonesome Town (CD)
Dat de band Moriarty uit Frankrijk komt zou je niet zeggen als je naar dit debuutalbum luistert. Het zuiden van de VS anno begin vorige eeuw is duidelijk een belangrijke inspiratiebron, net als klassiek cabaret, folk en ander ouds. De tongval van zangeres Rosemary Standley is onmiskenbaar Amerikaans; Moriarty is een bont internationaal gezelschap.

Venus (DVD-film)
Regisseur Roger Michell wordt op de cover aangeduid als maker van de komedies Changing Lanes en Notting Hill. Achterop wordt ook Enduring Love genoemd, maar niet Mother, de film van zijn hand die het meest verwant is aan Venus en ook een scenario van Hanif Kureishi als basis heeft. Seksuele begeerte is niet aan leeftijd gebonden, zo wordt opnieuw gedemonstreerd. Peter O’Toole schittert als oude snoeper eerste klas.


EDITORS' CHOICE