NIEUWS

KlikAanKlikUit-schakelaars


Redactie HiFi.nl | 28 december 2007

(ingezonden mededeling)

Door toepassing van slimme schakelaars kan een gemiddeld huishouden tussen de 54 en 80 euro per jaar besparen op de stroomrekening. Dat blijkt uit een onderzoek van RDP Development in opdracht van Pan-Trade International, leverancier van KlikAanKlikUit-schakelaars.

De besparing wordt vooral gerealiseerd op zogeheten ‘sluipstroom-gebruikers’: apparaten die in de standby-stand voortdurend elektriciteit verspillen. Voor de meeste apparaten – bijvoorbeeld de PC en de televisie – geldt dat een standby-stand niet nodig is om bepaalde gegevens te behouden. Bij deze apparaten is het KlikAanKlikUit-systeem toepasbaar.

Het systeem kent een afstandsbediening met diverse schakelaars, zodat energiebesparing en comfort hand in hand gaan. Het is zelfs mogelijk om het inschakelen van bijvoorbeeld lampen te koppelen aan automatische timers of aan bewegingsmelders. Uiteraard is er ook energie nodig om de schakelaars te laten werken. Het onderzoek vermeldt echter dat het elektriciteitsgebruik van de schakelaars en de afstandsbediening verwaarloosbaar is ten opzichte van de gerealiseerde besparingen.


Prijs:
Een startersset van het makkelijk uit te breiden KlikAanKlikUit-systeem kost ongeveer 25 euro, zodat het systeem zich al in het eerste jaar ruimschoots kan terugverdienen.

EDITORS' CHOICE