NIEUWSCanton

Digital Movie systeem Canton

Redactie HiFi.nl | 07 december 2007 | Canton

(ingezonden mededeling)

Daar waar vele luidsprekerfabrikanten zich uitsluitend richten op home hifi- en home cinema installaties met méér dan 2 luidsprekers, introduceert Canton een geheel ander weergavesysteem: Digital Movie.Vele consumenten hebben in de afgelopen jaren een home cinema geluidsinstallatie gekocht. Men nam genoegen met 5 luidsprekers plus een subwoofer. Omdat men geen al te grote luidsprekers wilde, die toch maar een sta-in-de-weg zouden zijn, koos men veelal voor kleine luidsprekers die gemakkelijk op een kast, in een vensterbank of op een statief konden worden geplaatst. Bij weergave van films was de weergave acceptabel, maar bij het weergeven van muziek in stereo bleek de installatie tekort te schieten.

Veel gebruikers raakten ontevreden en zochten hun heil opnieuw bij de gewone stereo installatie. Het realistisch weergeven van films in 5.1 was zo onmogelijk geworden. De roep om een goed werkend, maar toch compact en plaatsbaar home cinema luidsprekersysteem nam toe. Canton zette de ontwerpingenieurs aan het werk en zijn zeer te spreken over het resultaat: Digital Movie DM 1 en DM 2.


Digital Movie van Canton

De Digital Movie luidsprekersystemen komen die consument tegemoet, die een zeer compact luid-sprekersysteem wenst dat tòch in staat is een reële home cinema ervaring te creëren. Velen beschikken inmiddels over een flatscreen tv toestel. De centerluidspreker of de twee compacte satellietjes zijn eenvoudig en fraai te integreren in het interieur. Zo ontstaat er een harmonisch geheel dat ook de veeleisende gebruiker tevreden stelt.

Het Digital Movie DM 1 luidsprekersysteem bestaat uit een actieve subwoofer en een center luidspreker. Het DM 2 systeem bestaat uit een actieve subwoofer en twee zeer compacte satellietluidsprekers.
De actieve subwoofer is het hart van het Digital Movie systeem. Hierop wordt direct de digitale audio aansluiting van de dvd speler aangesloten. In de actieve subwoofer bevindt zich een digitale surround processor. Deze beschikt over Dolby Digital- en DTS-decoders. De surround processor manipuleert het signaal nu zodanig, dat het via slechts 2 luidsprekeruitgangen kan worden aangesloten op de centerluidspreker of de twee satellietjes. Dankzij de geraffineerde processing klinkt het DM 1 en DM 2 systeem volgens de fabrikant bijna alsof er een compleet 5.1 home cinema set staat te spelen. En dat uit een zo klein mogelijk aantal luidsprekers!

Het is bij de Canton Digital Movie DM 1 en DM 2 niet nodig gebruik te maken van reflecties via wanden. Dat betekent dat een wisselende opstelling van meubilair geen directe invloed heeft op het geluidsbeeld. Volgens Canton worden dankzij de actieve subwoofer normale stereo cd’s ook met een royaal klankbeeld weergegeven.

In de subwoofer bevindt zich een FM-tuner. Via de antenne aansluiting is het mogelijk CAI-signalen te ontvangen maar ook normale ethersignalen kunnen worden ontvangen. Er zijn meerdere lijn-aansluitingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een cassettedeck of een andere geluidsbron. De digitale aansluitingen zijn elektrisch en optisch uitgevoerd.De afstandsbediening is volgens de fabrikant een prettig in de hand liggend bi-directioneel werkend apparaatje dat beschikt over een duidelijke display. Alle instellingen die worden gemaakt op de subwoofer worden terug gecommuniceerd aan de  afstandsbediening. Deze werkt radiofrequent en dus niet via infrarood. Hierdoor is het niet persé nodig de afstandsbediening op de subwoofer te richten. Als deze ergens achter een meubelstuk staat opgesteld worden toch alle signalen ontvangen.

De afstandsbediening is tevens programmeerbaar. Dat houdt in dat deze kan worden geprogrammeerd met de vaak gebruikte commando’s van de IR-afstandsbediening van de dvd speler en de satellietdecoder. Zo kunnen deze in de kast blijven terwijl de betreffende apparaten met de afstandsbediening van de Digital Movie kunnen worden bediend. De afstandsbediening van de Digital Movie systemen herbergt dus zowel een RF- als een IR-afstandsbediening.

Verkoopprijzen
Digital Movie DM 1: 1299 euro
Digital Movie DM 2: 1199 euro

MERK

EDITORS' CHOICE