NIEUWSEclipse

Eclipse TD307 Personal Audio systeem


Redactie HiFi.nl | 05 december 2007 | Eclipse

(Ingezonden mededeling)

Het unieke Time Domain concept dat door Eclipse wordt toegepast is nu ook beschikbaar in personal audio-vorm: de TD 307 PA MkII. De TD 307 PA MkII omvat een stereo versterker plus 2 Time Domain luidsprekers. De luidsprekers zijn een directe afgeleide van de grotere modellen, de TD 712, de TD 510 en TD 508 II.

Importeur Servi-Q legt het volgende over de luidsprekers uit: “De luidsprekers zijn krachtens hun werkingsprincipe puntbronnen. Wanneer beluisterd in het directe veld, dus kort bij de luisteraar, zijn ze in staat een uiterst precies en los geluidsbeeld op te bouwen. Stemmen staan midden in het stereobeeld, zeer present en recht voor de luisteraar. Dit zorgt voor een bijzonder intiem geluidsbeeld, waar je nooit luistermoe van wordt. Bij plaatsing op een bureau, met de luidsprekers evenwijdig uit elkaar en zowel horizontaal als verticaalgericht op de oren van de luisteraar gericht, ontstaat welhaast het ultieme klankbeeld.”

Het TD 307 PA MkII systeem is speciaal geschikt voor personal audio toepassingen. De TDA 510II versterker is gehuld in een kegelvormige behuizing, met op de top de volumeregelaar. Hij kan worden aangesloten op elke MP3-speler of iPod. Maar ook een computer of laptop kan een goede bron zijn. Er is een lijnaansluiting op 3,5 mm mini-jack aanwezig evenals een stereo cinch ingang. Ook een lijnuitgang ontbreekt niet. Hierop kan eventueel nog een actieve subwoofer worden aangesloten. Het vermogen van de versterker, 12 Watt per kanaal, is ruim voldoende voor een indrukwekkende geluidsweergave.

Zowel de luidsprekers als de versterker zijn in drie kleuren leverbaar: hoogglans zilver, zwart en wit.


Verkoopprijzen:

TD 307MKII 199 euro per stuk
TDA510MKII 199 euro
TD307PA MKII systeem 597 euro


Meer over het Time Domain principe

Uitgangspunt van de Time Domain technologie is, dat de luidsprekers een geluidsveld dienen te creëren identiek aan dat in de opnameruimte. Geluid is een opeenvolging van luchtdrukverschillen. In de opnameruimte zetten deze drukverschillen microfoonmembranen aan tot het veroorzaken van een analoog elektrisch signaal. Bij weergave wordt dit elektrische signaal aan een luidspreker toegevoerd. Het doel is om een gelijkluidend patroon van luchtdrukverschillen op te wekken in de luisterruimte.
Traditionele meerweg luidsprekersystemen kunnen dit doel niet bereiken omdat ze het muzieksignaal in verschillende frequentiegebieden opsplitsen. De impulseigenschappen van het signaal worden door elektrische tijdfouten, looptijdverschillen tussen hoog en laag en kastresonanties veranderd. Kleuring van het geluidsbeeld en een onjuiste projectie van de opnameruimte en de daarin aanwezige instrumenten zijn het onvermijdelijke gevolg.

De Time Domain technologie rekent hier mee af. Als éénwegsysteem zijn er geen wisselfilters aanwezig die het signaal verknippen in meerdere, in tijd verschoven onderdelen. Eén luidsprekerchassis geeft het totale frequentiebereik met de oorspronkelijke tijdsrelaties weer. Dankzij een zeer rigide constructie en de ontkoppeling van de luidsprekerbehuizing van het eigenlijke luidsprekerchassis, treden er vrijwel geen kastresonanties op. Een impuls is dan ook een impuls en het systeem voegt niets toe in de vorm van een traag uitslingerende kastconstructie.
Hierdoor klinken Time Domain luidsprekers ongehoord vrij en kleuringsarm. Dankzij de perfecte verhouding van grond- en boventonen klinken stemmen en instrumenten uiterst geloofwaardig.
Luisteren naar een Eclipse Time Domain systeem is dan ook een adembenemende ervaring. Zelfs bij gering volume worden opnameruimte en instrumenten met het grootste gemak vrij in de luisterruimte neergezet.


EDITORS' CHOICE