NIEUWS

3D-brilletjes terug in bioscoop

Redactie HiFi.nl | 18 november 2007

(Gezien op Internet)

Kuifje spat binnenkort in drie dimensies van het scherm

Als eerste bioscoop in Nederland gaat Pathé via de film Beowulf experimenteren met digitale 3D-cinema. Regisseurs lopen weg met de nieuwe techniek en bioscoopconcerns hopen nieuwe bezoekers bij hun dvd-spelers en HD-televisies weg te lokken.

De gekke 3D-brilletjes zijn terug van weggeweest in de verduisterde zaal van bioscoopcomplex Pathé Buitenhof in Den Haag. Dinsdagavond vindt de voorvertoning plaats van Beowulf, een animatiefilm vol draken, ridders en met actrice Angelina Jolie. In andere bioscopen is slechts de platte variant van het spektakel te zien, maar bij Buitenhof moeten de driedimensionale effecten de nagels in het pluche begraven.


Hoofdpijn weg

De grootste problemen die ouderwetse 3D-brillen veroorzaakten, duizeligheid en hoofdpijn na langdurig kijken, zijn met de nieuwe digitale techniek verholpen. De ouderwetse analoge projectoren vertoonden filmbeelden met twee camera`s vanuit een hoek van negentig graden. Omdat de opnamen vaak niet naadloos gelijk liepen, konden de hersenen gedesoriënteerd raken, waardoor bezoekers pijnlijke ogen kregen.

Bezoekers van Pathé Buitenhof zullen geen koppijn krijgen van de digitale 3D-variant van Beowulf. Twee gekoppelde camera`s schieten hun beelden tegelijkertijd met een infrarode laserstraal op het projectiescherm af. Bezoekers krijgen een elektronische bril met lcd-`glazen` op het hoofd, die reageert op informatie uit de laser. Omdat ook de film is opgenomen met twee gesynchroniseerde camera`s, krijgen beide ogen tientallen beeldjes per seconde in `stereo` te verwerken. De bril dekt afwisselend de ogen af, waardoor het driedimensionale effect ontstaat.


Wedloop

Deze manier van projecteren, die is ontwikkeld door het bedrijf Real D, is echter niet de enige techniek die dingt naar de hand van de bioscoopzalen. Dolby, bekend van zijn surroundsystemen, ontwikkelde samen met het Duitse Infinitec een methode waarbij een razendsnel draaiend, gekleurd wiel en microscopische spiegels de bezoeker in de waan laten dat ze naar driedimensionale beelden kijken.

Dolby is een wedloop met Real D en andere concurrenten begonnen om zo veel mogelijk zalen voor zich te winnen. In België zal Beowulf in tien afzonderlijke Kinepolis-bioscopen met de Dolby-techniek draaien. In augustus vertoonde Utopolis al in twee zalen digitale 3D-films met een andere techniek.


Regisseurs druk bezig

Een select groepje regisseurs is verrukt met de nieuwe manier van filmen en heeft stevig in Hollywood gelobbyd om digitale 3D-films geaccepteerd te krijgen. Niet alleen Beowulf-regisseur Robert Zemeckis (Back to the Future), maar ook James Cameron (Titanic), Steven Spielberg (Saving Private Ryan) en Peter Jackson (Lord of the Rings) zijn bezig met driedimensionale filmprojecten. Volgens Wired zijn de twee laatstgenoemde regisseurs bezig om een 3D-drieluik over de Belgische stripheld Kuifje op te nemen.

Digitale 3D-cinema is in de Verenigde Staten al een daverend succes. Ruim duizend bioscopen hebben filmzalen ingericht met de nieuwe projectoren om Beowulf te kunnen vertonen en de kaartverkoop schiet omhoog bij elke vertoning met de speciale brilletjes.


EDITORS' CHOICE