NIEUWS

Strijd HD DVD en Blu-ray in impasse

Redactie HiFi.nl | 14 november 2007

(Gelezen op Internet)

Strijd tussen HD DVD en Blu-ray in impasse
 
Volgens Sony CEO Howard Stringer zit de strijd tussen HD DVD en Blu-ray in een impasse. Beide formaten strijden om de gunst van de koper, maar een duidelijke winnaar ziet Stringer nog niet.“Het is een moeilijk gevecht,” zei Stringer onlangs tegenover de media, waarbij hij onder meer wees op het prijs van HD DVD. In de voorbije maanden zijn deze spelers fors in prijs gezakt. In Amerika zijn de eerste spelers onder de 100 dollar al gesignaleerd. Tot nu toe had Blu-ray echter een voordeel: het had meer filmmaatschappijen achter zich. Dat veranderde echter toen Paramount en DreamWorks exclusief kozen voor HD DVD. Daarmee kwam hadden de twee formaten ieder ongeveer evenveel partijen achter zich.

“We probeerden op punten te winnen; dat lukte een tijdje, totdat Paramount van partij wisselde,” zei Stringer. Hij zei verder dat de strijd vooral draait om prestige. “Het belang is ook weer niet zo groot”, was zijn opmerkelijke commentaar. Stringer denkt overigens dat er aan het begin van de strijd een kans was om het hele gevecht te voorkomen. Hij zei dat hij graag terug in de tijd zou reizen om beide partijen tot elkaar te brengen, voordat de twee formaten werden geïntroduceerd.

Tot nu toe heeft Sony de meeste Blu-ray spelers verkocht, maar dat heeft te maken met het feit dat iedere PS3-gameconsole een Blu-ray speler ingebouwd heeft. Als wordt gekeken naar stand-alone-spelers dan is HD DVD aan de winnende hand. Onlangs schreef het onderzoeksbureau Forrester Research dat de strijd tussen de twee nog tot ver in 2009 door kan gaan. Eerder voorspelde de onderzoekers een overwinning voor Blu-ray. De aanhoudende strijd is niet erg gunstig voor de verkochte aantallen, want zolang er geen duidelijke winnaar is, blijft de consument huiverig bij de aanschaf van eender welk formaat.


EDITORS' CHOICE