NIEUWSPure Digital

Pure gaat Eco

Redactie HiFi.nl | 25 oktober 2007 | Pure Digital

(ingezonden mededeling)

De Engelse radiofabrikant PURE heeft zichzelf verplicht bij het ontwerpen, produceren en verpakken van bestaande en nieuwe producten voortaan rekening te houden met ons gezamelijk leefmilieu. Met EcoPlusTM legt Pure zich vast aan een reeks radicale veranderingen binnen het interne bedrijfsproces én aan de uitgebreide reeks producten, voor nu en richting de toekomst.

EcoPlus houdt voor wat betreft de producten het volgende in:

  • verminderd energieverbruik
  • gebruik van hergebruikte en duurzame materialen
  • optimale verpakkingsgrootte
  • gebruik van componenten met minimale milieubelasting

Zie hierboven een vergelijking van de nieuwe Pure Siesta wekkerradio en het gemiddelde van de top 10 van wekkerradio’s (gemeten in het Verenigd Koninkrijk). Zoals u kunt zien verbruikt de Siesta in stand-by minder dan 1 Watt tegen meer dan 5,5 Watt gemiddeld van de top 10.

Pure EcoPlusTM producten zijn herkenbaar aan het EcoPlus logo en aan het motief met bomen, duidelijk zichtbaar op de verpakking. Verder staat op elk product een vergelijkbare grafiek als hierboven met het energieverbruik afgemeten tegen het gemiddelde van de top 10 uit die productklasse. De eerste producten uit de EcoPlus reeks zullen vanaf half november in geselecteerde winkels verkrijgbaar zijn, maar u kunt er nu reeds om vragen.

verminderd energieverbruik
Het hart van EcoPlus is de eis om het energieverbruik van de Pure producten te reduceren tot het absoluut noodzakelijke, zowel in stand-by als in werkende stand. Dit wordt mooi weergegeven door de bijgevoegde grafiek: een vergelijk van de Pure Siesta wekkerradio met het gemiddelde van de top tien van best verkochte wekkerradio’s van 2006.

gebruik van hergebruikte en duurzame materialen
Alle producten uit de EcoPlus reeks zijn verpakt in karton bestaand uit minimaal 70% hergebruikt materiaal. De inkt waarmee de verpakkingen zijn bedrukt, is inkt op waterbasis. De interne verpakkingsdelen (nodig om het product te beschermen tegen stoten en vallen) bestaan zelfs voor 100% uit hergebruikt materiaal. De bijgevoegde documentatie, zoals garantiebewijs, handleiding, enz. is gedrukt op 100% gerecycleerd papier en bedrukt met inkt op soja-basis. Ook wordt de eigenaar van het product er in de documentatie op gewezen het verpakkingsmateriaal opnieuw ter hergebruik aan te bieden.

optimale verpakkingsgrootte
In de consument elektronica is het redelijk gebruikelijk het product te verpakken in een verpakking die vele malen groter is dan het product zelf. Dit wordt gedaan om het product meer aanzien te geven als het bij de winkels in de rekken staat. Denkt u maar aan computeronderdelen, geheugenkaarten, MP3 spelers enz. EcoPlus verpakkingen zijn echter zo klein en efficiënt als mogelijk. Ook het verschepen (van fabriek naar de handel) van de producten wordt hierdoor efficiënter waardoor ook weer karton en materiaal bespaard wordt. De milieuschade door transport wordt hierdoor voor een deel beperkt.

gebruik van componenten met minimale milieubelasting
Alle elektronische producten bevatten printplaten, elektronische componenten (weerstanden, IC’s) en metalen en worden geproduceerd met uiteenlopende chemicaliën. Alle Pure producten voldoen nu reeds aan de inmiddels in de EU verplicht gestelde RoHS (Restriction of Hazardous Substances) standaard. Dit houdt concreet in dat het product de vooraf opgelegde norm van lood, kwik, cadmium, hexavalent chromium, PBB en PBDE’s niet mag overschrijden.

EcoPlus stopt hier niet. Er zijn grote veranderingen doorgevoerd, ook qua ontwerp en qua werkomgeving, maar er is nog genoeg te doen. In principe is het dus een voortdurend proces om ons milieu te blijven ontzien, met nieuwe ideeën, technologieën en inzichten.

Heeft u vragen, klachten, ideeën,… Neem gerust contact op met Music Matters via het emailadres: ecoplus@music-matters.org.


EDITORS' CHOICE