NIEUWS

HiDef op IFA 2007

Redactie HiFi.nl | 31 augustus 2007

IFA 2007: nadruk ligt op `high definition`
 
Hoge definitie is de trend op de Internationale Funkaustellung (IFA), Europa`s grootste beurs voor consumentenelektronica, die vandaag de deuren opent voor de vakhandel.

Waar je ook loopt in Berlijn, in vrijwel alle van de 26 hallen lachen je de hoge definitie-schermen je toe. En dan met name full hd-schermen (1920 x 1080 beeldpunten), want minder dan zogeheten `premium tv-schermen` wil de consument tegenwoordig niet meer. Het liefst moet het ook nog een aantrekkelijk designmeubel zijn.

Philips lanceerde donderdag bijvoorbeeld zijn langverwachte Aurea-televisie, de nieuwste hdtv met Ambilight (omgevingslicht), waarbij voor het eerst led-echnologie is gebruikt. Philips heeft tot nu toe al 1 miljoen Ambilight-televisies verkocht, zo vertelde Philips topman Rudy Provoost in Berlijn.

De standaardenstrijd tussen lcd en plasma lijkt zich wel in een finale fase te bevinden. Hoewel Synovate nog wel een persbericht liet uitgaan over het feit dat 61 procent van de Europese consumenten plasma prefereert boven lcd, blijkt dit niet uit de verkoopcijfers.

Plasma zakt steeds verder weg, behalve voor de grotere beeldformaten. In 2011 maakt lcd voor een derde deel uit van de wereldmarkt voor televisies, zo liet Toshiyuki Tajima van lcd tv-fabrikant Sharp weten. Alleen al in Europa zullen er dan 36 miljoen schermen worden verkocht, verwacht hij.

Blu-ray
Ook afgeleide hd-producten doen het trouwens goed, zoals hd-camcorders en Blu-ray-spelers. Hitachi laat bijvoorbeeld een eerste camcorder met Blu-ray-drive zien. Philips lanceerde in Berlijn zijn eerste Blu-ray-speler en dvd-recorders met harde schijf. Zelfs navigatie-apparatuur (Tomtom en anderen) ontwikkelt zich al voorzichtig in de richting van 16:9 schermen.

De fabrikanten hebben dan ook geen reden tot klagen. Wereldwijd groeit de markt voor consumentenelektronica volgens analisten tussen 10 en 19 procent. Daarbij gaat het niet alleen om hd-producten, maar ook om notebooks, navigatie-apparatuur, mobiele telefoons en mp3-spelers.

Er zijn niet alleen maar hd-beeldschermen in Berlijn. Satellietbedrijf Astra demonstreert in Berlijn zijn Astra2Connect-dienst, een alternatief voor gebieden waar dsl niet of slecht beschikbaar is. De snelheden lijken alleen niet meer van deze tijd: maximaal 1 megabit per seconde, met uploadsnelheden tot 128 Kbit/s. Hiervoor moet dan ook nog een 80 centimeter brede satellietschotel worden aangeschaft.

Het Fraunhofer Instituut demonstreert een bijzondere vorm van driedimensionale televisie die zonder brilletje op kan worden bekeken. Het systeem weet waar de kijker zich voor het scherm bevindt, en past de beelden daarop aan, waardoor de kijkhoek altijd correct is. Dezelfde organisatie heeft een teletekst-toepassing ontwikkeld voor digitale radio (dmb, dab).

De IFA is nog geopend tot 5 september.

Binnenkort leest u een compleet verslag over de IFA op HiFi.nl - red.  


EDITORS' CHOICE