NIEUWS

(on)Geloofwaardig - publicatie week 30


Marc Brekelmans | 26 juli 2007

“Danes don’t lie” is de pay-off van een bekende Deense luidsprekerfabrikant (die ik, voor alle duidelijkheid, nog nooit op een leugen heb kunnen betrappen!) Nou, tenminste één Deen blijkt wel degelijk te kunnen liegen. Ik heb het dan natuurlijk over de Deen Rasmussen die, totdat gisteravond bleek dat hij tegen zijn ploegleiding gelogen had, de Tour de France leek te gaan winnen.

Het lijkt alsof het professionele wielrennen bezig is zichzelf op te blazen. Schandalen zijn in de Tour dagelijkse kost: Sinds de Tour van 1995 is er geen winnaar meer geweest die niet met dopinggebruik in verband is gebracht. Opvallend is dat de lijst start met een andere Deen: Bjarne Riis.

Commerciële en sportieve belangen brengen wielrenners ertoe om naar verboden middelen te grijpen: Goed presteren in de Tour staat garant voor forse startgelden tijdens kermiskoersen. Waar alles om draait is geloofwaardigheid. Nu iedere bijzondere wielerprestatie met argusogen wordt bekeken  is de geloofwaardigheid van het wielrennen ver te zoeken. Uiteindelijk zal daardoor ook de commerciële waarde van het wielrennen dalen.

Nu zijn er in iedere bedrijfstak (ja, wielrennen is een bedrijfstak) commerciële belangen die de betrouwbaarheid in de weg staan. Ook HiFi.nl krijgt wel eens het verwijt dat we onze oren laten hangen naar de heren (en dames) importeurs. De geloofwaardigheid, en dus de betrouwbaarheid, van onze recensies komt daarmee ook in het gedrang.

Natuurlijk zijn we voor het voortbestaan van HiFi.nl afhankelijk van reclame-inkomsten; of alle lezers moeten nu vrijwillig besluiten in de toekomst te gaan betalen voor het lezen van HiFi.nl. Maar dat is iets dat wij sowieso niet willen. HiFi.nl moet voor iedereen gratis te lezen zijn en blijven.
Maar hoe geloofwaardig zijn we dan als onafhankelijk medium, en waar slaat dat onafhankelijk in onze pay-off dan op?
Laat ik u het volgende vertellen: Binnen HiFi.nl hebben we de commerciële activiteiten en de redactionele zaken compleet van elkaar gescheiden. Ik, als hoofdredacteur, heb geen inzage in de advertentieplanning van HiFi.nl. Ook hebben onze auteurs volledige vrijheid bij het schrijven van hun teksten. Een importeur krijgt de geschreven recensies wel ter inzage voor publicatie, maar uitsluitend om te controleren op feitelijke onjuistheden: ook onze auteurs zitten er op het gebied van specificaties en gebruikte technieken wel eens naast.

Het plaatsen van een goede recensie omdat een importeur net een advertentie heeft geplaatst (of gaat plaatsen) komt bij ons dan ook niet voor. Bij artikelen waar we als HiFi.nl een commercieel belang bij hebben zullen we dat altijd melden. U herkent deze artikelen aan de opmerking ‘advertorial’ aan het begin van de tekst. Denk daarbij aan de winkel- en importeursbezoeken (Hi-Visit) die we om de week plaatsen. Maar ook in die stukken maken we de zaken niet mooier dan ze zijn en moeten de beweringen van de auteur echt hout snijden. Dat is volgens mij de enige manier om naar U, maar ook naar de vakhandel geloofwaardig te blijven.

Een recensie weerspiegelt overigens de – op een grote dosis luisterervaring gebaseerde - mening van een auteur. De resultaten zijn gebaseerd op zijn set, zijn ruimte en zijn persoonlijke voorkeuren. Wij adviseren u dan ook om, voordat u tot een aanschaf over gaat,  altijd de apparatuur te gaan beluisteren bij uw dealer. Het liefst met uw eigen muziek en als het kan met uw eigen randapparatuur.

Geloof uw eigen oren!

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Lua 4545C / Con Anima  
De Lua modellenrange reikt - vooral als je naar hun meer exclusieve buizenapparatuur kijkt - tot regionen waarbij menig hifiliefhebber helaas eerst een mooi erfenisje moet scoren ....

Tivoli iYiYiY  
Tivoli is fabrikant van een aantal zeer leuke, handige en betaalbare producten. Ze zijn begonnen met de fabricage van simpele retro-look (wekker)radio’s en cd-spelers. Belangrijk voor Tivoli was, naast uiteraard goede geluidseigenschappen, dat de apparatuur makkelijk te bedienen moest zijn. Er werd dan ook snel op het succes van de iPod ingespeeld met de Tivoli iYiYi.


Hi-Visit

Wifimedia  
Misschien zegt de term streaming audio u net zo veel als hij mij zei voordat ik een bezoek bracht aan Rik Zwanikken, die onder de naam Wifimedia een winkel heeft geopend in Arnhem.


Software recensies

Rickie Lee Jones - The Sermon On Exposition Boulevard (SACD) 
Het is inmiddels al weer tien jaar geleden dat Rickie Lee Jones op ‘Ghostyhead’ experimenteerde met geïmproviseerde teksten. Alsof er sindsdien geen andere albums van haar verschenen zijn zet zij nu op de cd/sacd (stereo/5.1 surround mix) ‘The Sermon on Exposition Boulevard’ de experimentele trend voort.

Cello Octet Conjunto Ibérico - Pasión Argentina (CD)  
Aan loftuitingen van de internationale muziekpers en grote musici als Yo- Yo Ma ontbreekt het niet bij het Cello Octet Conjunto Ibérico onder leiding van Elias Ariscuren.

E.S.T - Tuesday Wonderland (CD) 
E.S.T. staat - voor wie dat nog niet wist - voor Esbjörn Svensson Trio. Daarmee is meteen duidelijk wie de spil vormt van dit Scandinavische trio. Naast deze begaafde pianist bestaat het driemanschap verder nog uit bassist Dan Berglund en drummer Magnus Öström.

Elton John - The Captain & The Kid (LP)  
Meer dan dertig jaar geleden kwam de klassieker ‘Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy’ uit. Het album dat het verhaal vertelt van de eerste jaren van Elton John en Bernie Taupin als songwriter duo.

Bosgraaf & Elias - Big Eye (movies & music) 
Blokfluitist Erik Bosgraaf en gitarist Izhar Elias zijn allebei gespecialiseerd in historische uitvoeringspraktijken van hun instrument, maar beperken zich allerminst tot oude muziek. Sterker nog, hun project Big Eye beperkt zich niet eens tot muziek. Filmmakers werden gevraagd een visuele interpretatie te gaven op de uitgevoerde recente of zelfs speciaal gecomponeerde muziek.

EDITORS' CHOICE