NIEUWS

Verademing - publicatie week 21

Marc Brekelmans | 23 mei 2007

Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik afgelopen weekend pas voor het eerst in mijn leven een bezoek bracht aan de High End Show in München. Nu was ik al wel eens naar de High End Show geweest toen die nog in Frankfurt werd gehouden, maar die show – alhoewel van dezelfde organisatie – kon niet in de schaduw staan van de Münchener versie. De Frankfurter show was een show zoals u ze waarschijnlijk wel kent: veel kleine, donkere en te warme hotelkamertjes (ik gebruik bewust het verkleinwoord), volgepropt met hoogwaardige apparatuur die door de aanwezige omstandigheden niet tot zijn recht komt.

Hoe anders is de show in München! Het begint al bij de locatie. Dit keer geen hotel, maar een heuse Messe. Veel glas, veel licht en veel ruimte. Wat dacht u van drie hallen met hifi-lekkers. Statische displays, maar ook stands met eigen luisterruimtes. Voldoende catering tegen redelijke prijzen en voldoende ruimte om te lopen. Een verdieping hoger vindt u het Atrium, waarschijnlijk wel bekend van de High End Show foto’s; een soort centraal plein met daaromheen grote ruimtes waarin importeurs en fabrikanten hun waar op goede, professionele wijze kunnen demonstreren. Op het plein eetgelegenheid en muziek: Live-Muziek!

Het crème de la crème op audiogebied vind u op deze verdieping en op de hoger gelegen etage. Zeer ruime kamers waar gemiddeld gesproken zeer goede demonstraties te volgen waren. Uitschieters waren er, wat mij betreft, van Densen/Focal (‘slechts’ 8000 euro), Soulution/Nebula (haast onbetaalbaar), Marantz/Mordaunt Short en Audio Physic/Burmester. Volgende week zullen we u uitgebreid verslag doen van deze show, vandaag kunt u alvast een korte foto-impressie bekijken.

Maar we hebben deze week nog veel meer leuke nieuwe artikelen. Wat dacht u van een videoreportage die we maakten bij Arcam (met interviews), een recensie van de eerste Pioneer stereoapparatuur sinds jaren – trouwens een betaalbare en verrassend goed klinkende lijn – een column van Rene van Es, software recensies, een nieuwe Pitje en een Hi-Visit aan de Audiofabriek? Weer genoeg te lezen dunkt me.

Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Pioneer A-A6J, A-A9J en PD-D6J
Al sinds het begin van de reproductie van muziek zijn er een aantal spelers op de markt geweest die zich op de grote consumentenmarkt richtten. Vele merken –vaak van Aziatische afkomst- zagen brood in het ontwikkelen en produceren van hifi apparatuur van diverse kwaliteiten, in vele prijsklassen en afwerkingen. Eén van die spelers is Pioneer, een merk met een grote wereldwijde naamsbekendheid.


Achtergrondartikelen – column

HiFi.nl bezoekt Arcam
Februari 2007 ging HiFi.nl op bezoek bij Arcam. De vrij onopvallende fabriek van dit toch Internationaal bekend staande audio-bedrijf staat in Cambridge. In een korte rondleiding werden we langs de diverse medewerkers en de assemblage gevoerd, waar we vrij relaxte en gedreven mensen tegenkwamen.

Kijk ook op de Multimedia pagina van HiFi.nl voor de videoreportage van het bezoek aan Arcam
High End Show Munchen
De High End show in München is inmiddels uitgegroeid tot dé hifi-show van Europa. HiFi.nl is al vanaf 2000 jaarlijks aanwezig om verslag te doen van deze bijzondere show.

Ervaring, door Rene van Es
In het achterhoofd probeer ik de gedachte te verdringen dat die inmiddels bejaarde, ervaren recensenten uit mijn verleden mogelijk visionairs waren.


Hi-Visit

De Audiofabriek, Haarlem
Het lijkt haast een recept voor een overheerlijk gerecht. Men neme drie geboren audiofielen, maak daarvan een mix van ondernemerschap, elektronica kennis en ervaring, open met het drietal een bedrijf en noem het De Audiofabriek. Het is in het kort de geschiedenis van dit Haarlemse bedrijf.


Software recensies

Patti Smith – Twelve (CD)
Patti Smith, de inmiddels 60 jarige grootmoeder van de punk, maakte een album met twaalf covers. Veel klassiekers waarmee ze een deel van haar roots blootlegt, zowel muzikaal als tekstueel.

Tori Amos- American Doll Posse (CD)
“Give me seven, give me six, give me five, give me four, give me three. I - I - I am a M.I.L.F. Don’t you forget” (uit “Big Wheel”). Voor diegenen die deze eeuw op een zwart wit televisie aan zich voorbij laten gaan: MILF is een populaire naam voor de wat oudere porno actrice.

Zwartboek (DVD-film)
Meestal worden Nederlandse films een beetje karig uitgebracht op DVD, zonder veel extra’s. Zwartboek is een voor Nederlandse begrippen grootse productie, en dus werd ook voor de DVD van deze film, die al door meer dan een miljoen mensen in bioscoop gezien werd, flink uitgepakt. Twee commentaarkanalen en twee uur achtergrondmateriaal begeleiden de glorieuze terugkeer van Paul Verhoeven uit Hollywood.

Pat Martino – East (SACD)
In januari 1968 gaat gitaarvirtuoos Pat Martino met nog vijf andere jazz musici de studio in. Van de zes beschikbare opname uren zijn er al vier verstreken wanneer producer Don Schlitten moet constateren dat het materiaal dat oorspronkelijk voor deze opname gepland was, niet geschikt is.

Eluvium – Copia (CD)
Elumium is de artiestennaam van Matthew Cooper. Vroeger zat er ook gitaarnoise in zijn ambientmuziek verwerkt, maar Copia biedt instrumentale neoklassieke minimal music. Bij kritische beluistering weinig origineel, maar als gebruiksmuziek voor het onthaasten uiterst functioneel: Copia is rustgevend en meeslepend.


EDITORS' CHOICE