NIEUWS

Nieuw Esoteric VOSP loopwerk

Redactie HiFi.nl | 02 mei 2007 |

(ingezonden mededeling)

Het succes van de Esoteric DV-50 werd gevestigd door het op topklasse niveau kunnen afspelen van DVD-video en DVD- en SACD multichannel audio èn high end cd weergave. Een combinatie die op dit niveau eerder niet mogelijk was. Want veeleisende muziekliefhebbers schaften zich twee, voor hun specifieke taak toegeruste spelers aan, één voor DVD/SACD en één voor cd. De DV-50 was de eerste speler die alle formaten op maximaal kwaliteitsniveau afspeelde. Met name daar waar het ging om videoweergave bleek de DV-50s de betere partner. Modernere, snellere videoprocessing zorgde in combinatie met een DVI-uitgang voor een betere beeldweergave.

Nochtans bleef er voor de connaisseurs te wensen over en voor die kopersgroep bestemde men de UX-1 en UX-3, multispelers met extreme audio- en videoprestaties, daarbij krachtig geholpen door het compromisloze VRDS-Neo mechanisme. De prijsstelling hiervan is al even compromisloos.

Vandaar dat Esoteric een nieuw, zeer hoogwaardig aandrijfmechanisme ontwikkelde voor CD, DVD en SACD, het VOSP mechanisme ( Vertically aligned Optical Stability platform Mechanism).  Het nieuwe loopwerk maakt het mogelijk om in de goedkopere Esoteric modellen nu ook een echt Esoteric loopwerk toe te passen.

Bijzonder aan dit aandrijfsysteem is, dat zeer veel aandacht is besteed aan het focusseringsgedrag van de lens van de laser. Normaal gesproken levert gebrek aan focussering leesfouten op als gevolg van het “off track’’ raken van de laserstraal. Kortweg komt het hier op neer dat het volgen van het spiraalvormig putjespatroon op de disc een continu meebewegen van de laserbesturing vereist. In de praktijk is dit echter niet zo: het servomotortje dat de laserunit onder het pitspoor positioneert, doet dit steeds met kleine stapjes zodat er aan de randen van het leesbereik van de laser leesfouten (kunnen) ontstaan. Pas dan reageert de servo en wordt het totale optische blok opgeschoven, zodat er opnieuw een leesfout kan ontstaan. Dit zet de foutcorrectie aan om de digitale datastroom te repareren. Beter is het een laserlens te ontwerpen die geen last heeft van “off axis tilting”. Binnen het optische blok kan de laserlens geheel traploos en zonder schokken met het verlopende pitspoor meebewegen, waardoor de laserstraal steeds loodrecht op het pitspoor gericht kan blijven en de betrouwbaarheid van de uitgelezen data enorm toeneemt. De servo die het optisch blok onder de disc door manoeuvreert zal dit dan dus onafhankelijk van de laserbeweging kunnen doen. En het is duidelijk dat wanneer de uitgelezen data nauwkeuriger overeenkomen met wat er ook echt op de disc staat, het vervolg, namelijk extreem goede conversietechnieken, zin hebben en meer vruchten afwerpen.

Om resonanties in het loopwerk te voorkomen is er gebruik gemaakt van stalen chassisdelen en is het lade mechanisme deels voorzien van aluminium onderdelen. Bovenop het loopwerk is 8mm dikke metalen stabilisator gemonteerd om ongewenste resonanties te onderdrukken die ontstaan door de hoge draaisnelheid van de schijfjes.

Het nieuwe VOSP loopwerk wordt toegepast in twee nieuwe spelers, de SACD speler SA-60 en de Multispeler DV-60.

Verkoopprijzen:
DV-60: 5.499 euro
SA-60: 4.899 euro


EDITORS' CHOICE