NIEUWS

Startschot Blu-ray in Nederland

Redactie HiFi.nl | 26 november 2006

(van onze nieuwsredactie)

Startschot Blu-Ray in Nederland

Met een spectaculaire presentatie voor pers en detailhandel in consumentenelektronica en DVD en games werd op 9 november 2006 in Heavy Studios in Hilversum het startschot gegeven voor de introductie van de Blu-ray Disc op de Nederlandse markt.

De Blu-ray Disc is het meest compacte `next generation` optische mediaformaat, waarmee beeld en geluid in HD-kwaliteit kunnen worden opgenomen en afgespeeld. Blu-ray Disc biedt daarmee een onge√ęvenaarde ervaring in high definition beeld en ongecomprimeerd geluid. Een enkele Blu-ray Disc kan een volledige high definition speelfilm bevatten, plus high definition bonus-features, interactieve features, gebundelde video en games. Voor de gebruiker opent dit een geheel nieuwe ervaring, bijvoorbeeld in game playing in complexe visuele omgevingen en een ongekend hoog grafisch detailniveau. De Blu-ray Disc speler is daarbij ook nog `backwards compatible`, wat wil zeggen dat ook huidige DVD`s op Blu-ray Disc spelers kunnen worden afgespeeld.

Blu-ray Disc: technologie

Blu-ray Disc dankt zijn naam aan de blauwe laserstraal die de data van de nieuwe schijfjes leest (de laser die bij DVD`s en CD`s gebruikt wordt is rood). Een belangrijke opgave bij de ontwikkeling van de Blu-ray Disc was het dramatisch vergroten van de opslagcapaciteit. Die staat namelijk het opslaan van allerlei soorten high definition content en interactieve bonusfeatures en gebruikersinterface toe. 

De Blu-ray Disc ontwikkelaars moesten daarvoor een nieuwe laserstraal ontwikkelen. Voor de Blu-ray Disc is de golflengte van de laserstraal verkort. Ook gebruikt de Blu-ray Disc een dubbel lenssysteem van hogere kwaliteit. De bovenste laag van het Blu-ray Disc schijfje is daarbij veel dunner gemaakt om ongewenste optische effecten te vermijden. Door al deze technologische innovaties kan de laserstraal aanzienlijk beter worden gericht en kan daarmee veel kleinere en dichter bij elkaar geplaatste putjes op het schijfje schrijven en lezen.


Blu-ray Disc: capaciteit

De Blu-ray Disc heeft een enkellaags capaciteit van 27 GB en dubbellaags is dat 50 GB. Vergeleken met de DVD die een enkellaags capaciteit van 4,7 GB en een dubbellaags capaciteit van 8,5 GB heeft, kan op de Blu-ray Disc dus tot vijfmaal m√©√©r worden geschreven.  Dat maakt de Blu-ray Disc bij uitstek geschikt voor high definition (HD) films en uitgebreide interactieve features en een rijke menunavigatie.
 
Op een 50 GB Blue-Ray Disc kan ongeveer 9 uur high definition (HD) video worden
opgeslagen. Voor standaard definition (SD) is dat 23 uur. Een enkele Blu-ray Disc kan een volledige high definition speelfilm bevatten, plus high definition bonus-features, interactieve features, gebundelde video en games. Voor de gebruiker opent dit een geheel nieuwe ervaring, bijvoorbeeld in game playing in complexe visuele omgevingen en een ongekend hoog grafisch detailniveau.


Blu-ray Disc: overweldigende steun
 
De Blu-ray Disc geniet de overweldigende steun van bijna alle belangrijke fabrikanten van consumentenelektronica, 90 procent van de Hollywood studio‚Äôs en van de grote IT-merken als Dell, HP en Apple. In totaal steunen bijna 200 bedrijven in de CE, IT, media en softwarede  Blu-ray Disc standaard.
Bij de presentatie vandaag in Hilversum waren TDK, Sony, Samsung, Panasonic, Buena Vista, Sony Pictures HE, Warner Home Video, Twentieth Century Fox en Sony Computer Entertainment vertegenwoordigd. Met aparte presentaties en demonstraties lieten zij het huidige en het op korte termijn komende aanbod zien. Dat bestaat uit Blu-ray Disc spelers, Blu-ray Disc drives en writers, een Blu-ray Disc notebook en een functionerend Playstation 3 met Blu-ray Disc speler en games.


Meer informatie is te vinden op www.stichtingblu-ray.nl
Zie ook www.blu-raydisc.com


EDITORS' CHOICE