HEA bij de Opera huisshow

Redactie HiFi.nl | 02 november 2006 | Triangle

(ingezonden mededeling)

Tijdens de huisshow van de Opera in Oisterwijk zal importeur Hay End Audio verschillende buizenversterkers demonstreren.

De Opera Huisshow
24 en 25 november bij De Opera in Oisterwijk:
vrijdag van 10.00 tot 21.00 en zaterdag van10.00 tot 17.00 uur.

Thema: buizenversterking
in samenwerking met Hay-End Audio te Venlo.

Waarom buizen principieel mooier klinken dan Solid State

U weet ongetwijfeld uit eigen ervaring welke invloed interconnects en kabels hebben op uw muziek. De oorzaak van die verschillen komt grotendeels voort uit de gebruikte materialen. Ook bij luidsprekers heeft het gebruikte materiaal (en de toegepaste materiaaltechnologie) een primaire impact op het muzikale eindresultaat. Niet voor niets komen in besprekingen van audioproducten termen aan de orde als OFC, verzilverd, papier, cellulose, kevlar, diamant, beryllium, sandwich materialen, etc., etc.

Waar zou de invloed van de materiaalkeuze belangrijker zijn dan bij de versterkende elementen? Deze elementen zijn immers het meest kritische deel in iedere installatie, omdat ze het muzieksignaal vergroten van millivolts van uw platenspeler of een paar volt van uw CD , tot tientallen volts voor uw luidspreker. Solidstate elementen ofwel halfgeleiders zijn meestal opgebouwd uit het materiaal silicium. Door ingewikkelde processen wordt silicium omgevormd tot varianten (bijvoorbeeld P en N) ieder met specifieke elektrische eigenschappen. In een complex chemisch proces worden er uiteindelijk transistoren en FET`s van gemaakt of IC`s zoals opamps. Het muzieksignaal gerepresenteerd door elektronen, zal dus een weg doorlopen door verschillende materialen. Halfgeleider (lees nogmaals deze benaming....) materialen hebben een meervoudig niet lineair gedrag voor alle elektrische eigenschappen; dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de stroomversterking varieert met de grootte van het signaal zelf. Buizen daarentegen bestaan slechts uit enkele electroden (triodes hebben er drie, b.v. pentoden vijf) geplaatst in vacuüm. Deze electroden zijn gemaakt van metaal en hebben dus lineaire elektrische eigenschappen. En vacuüm is een ideaal audiofiel materiaal zoals u zult begrijpen.....De versterkerkarakteristiek van een buis is slechts enkelvoudig niet-lineair en meestal ruim voldoende lineair in het kleine signaalspanningsgebied waar hij werkt.Juist om bovenstaande redenen kunnen buizenversterkers die slechts enkele versterkerelementen bevatten, met geen of weinig tegenkoppeling al goede resultaten bereiken, hetgeen de levendigheid en transparantie altijd ten goede komt.

Naar de mening van HEA is een buis hoorbaar muzikaler (dus: beter) in de betekenis van een realistische weergave van klankkleuren, dynamiek, enzovoorts. Alleen waar een grote stromen worden gevraagd zijn afhankelijk van de luidspreker, halfgeleiders soms geschikter, zoals bij de aansturing van een (sub-)woofer. Een zeer gunstige uitzondering zijn speakers van Triangle: deze paren een hoge gevoeligheid (ca. 91 dB) aan een goede eigendemping en aan een eenvoudige lastkarakteristiek. Deze speakers musiceren natuurlijk heerlijk en zijn zeer betaalbaar!

Programma bijdrage van HEA:

Hay-End Audio presenteert de Triangle Célius luidsprekers, aangestuurd door de Cayin Ti88 buizenversterker en de Cayin CDT-23A buizen CD speler. Tijdens de demo’s zal regelmatig de Ti88 omgewisseld worden met de Dared VP-845. Een combinatie die u kippenvel zal bezorgen door zijn muzikaal realisme!

Onder andere heeft deze set op de laatste VAD in Veldhoven (NL) vele toehoorders enthousiast gemaakt over de Triangle producten, die zeker voor hun prijs verrassend fijn musiceren in alle genres.
Natuurlijk is dit mede te danken door het perfect geslaagde huwelijk met Cayin resp. Dared electronica.

Kom u zelf overtuigen en bekijk meteen andere Cayin en Dared producten, zoals de CDT-17A buizen CD speler, de A-55T, de MP15, en de MP60.

MERK

EDITORS' CHOICE