NIEUWSB&W

Drielaags DVD


Redactie HiFi.nl | 17 september 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Toshiba en Memory-Tech hebben een drielaagse dvd-schijf ontwikkeld die zowel op traditionele dvd-spelers kan worden afgespeeld als op nieuwe hd-dvd-spelers.
 
De schijf, nu nog een prototype, zou op zijn vroegst begin volgend jaar op de markt kunnen komen. De drie lagen maken het mogelijk om op één schijf zowel een hd-versie van een film te branden als een standaardversie. Consumenten hoeven daardoor niet hun dvd-collectie te vervangen als ze overstappen van dvd op hd-dvd.

De twee bedrijven ontwikkelden al eerder een dubbellaags-schijf die zowel dvd- als hd-dvd-materiaal kan bevatten. Deze discs zijn inmiddels al verkrijgbaar in Japan. Door de derde laag kan meer materiaal op de schijf worden opgeslagen.

Elke laag kan ongeveer twee uur standaardmateriaal en vier uur hd-dvd-materiaal bevatten, als het hd-materiaal gebruikmaakt van mpeg4 AVC-compressie. Als twee lagen voor standaard-dvd-kwaliteit worden gebruikt, en één voor hd-kwaliteit, kan een schijf met drie lagen dus vier uur materiaal opslaan in beide formaten.

Voordat de drielaags-dvd in productie kan worden genomen, moet hij nog als standaard geaccepteerd worden door het DVD Forum. Toshiba zal zo snel mogelijk de benodigde papieren indienen en hoopt voor het einde van het jaar groen licht te krijgen, zo meldt Toshiba-woordvoerster Yugo Sugahara. Als dat lukt, ligt de nieuwe schijf begin volgend jaar in de winkel, aldus Sugahara.

MERK

EDITORS' CHOICE