NIEUWSB&W

Onderzoek HD-DVD/Blu Ray concurrentie


Redactie HiFi.nl | 20 augustus 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar de fabrikanten achter de nieuwe generatie dvd-formaten. Onderzocht wordt of de promotie van de formaten wel volgens de regels verloopt.

In juli heeft de Commissie verzoeken om informatie hieromtrent gestuurd naar Sony (dat Blu-ray steunt) en Toshiba (HD DVD). Ook diverse grote Hollywood-studio`s zijn aangeschreven. De Commissie wil weten of de fabrikanten geen oneerlijke middelen gebruiken bij het promoten van hun dvd-formaten, en of ze deze niet op een oneigenlijke manier aan filmstudio`s opdringen.

Er zijn nog weinig details bekend gemaakt, maar bronnen die de verzoeken om informatie hebben gezien, zeggen dat het veel werk gaat kosten om deze te leveren. Het zou om bijzonder veel gegevens gaan, inclusief vergadernotulen en verslagen van gesprekken die de fabrikanten met de studio`s hebben gehad over Blu-ray en HD DVD.

Filmstudio`s wordt ook op de man af gevraagd of ze "met elkaar hebben samengewerkt om een van beide formaten tot een succes te maken." Dergelijke marktafspraken zijn verboden.

Sony en Toshiba lijken zich vooralsnog geen zorgen te maken. Sony zegt in een verklaring dat het zich "erop verheugt de vernieuwingen in en voordelen van de Blu-ray-technologie te mogen uitleggen." Toshiba op zijn beurt stelt dat HD DVD een "echt open standaard is die op democratische wijze tot stand is gekomen."

Waarschijnlijk zal het onderzoek zich meer concentreren op Sony dan op Toshiba. Sony heeft immers veel meer machtsmiddelen in de entertainmentindustrie. Het bezit de filmstudio Sony Pictures, de platenmaatschappij Sony BMG en het belangrijkste gamesplatform, Sony Playstation. Toshiba maakt alleen maar hardware en heeft dus minder vrienden in Hollywood.

MERK

EDITORS' CHOICE