NIEUWSApple

Nieuwe iPod ontwerpen?


Redactie HiFi.nl | 11 juli 2006 | Apple

(gezien op het Internet)

AppleInsider meldt dat Apple een tiental nieuwe iPod-ontwerpen bij het Europese merk- en ontwerpbureau heeft geregistreerd. De ingediende ontwerpen betreffen uitsluitend de visuele kant en ontberen derhalve omschrijvingen.

Uit de tekeningen kan echter worden afgeleid dat Apple plannen heeft om met een telefoonversie van zijn populaire muziek- en videospeler te komen, ofwel met een `hiPod` of `iPhone`. Op dit moment maakt Motorola enkele iTunes-telefoons, en plannen van Apple zelf om met een dergelijk apparaat te komen zijn in het verleden met enige regelmaat onderwerp van speculatie geweest. Met de geregistreerde ontwerpen is er nu een concrete aanwijzing dat Apple plannen koestert om een iPod-telefoon uit te brengen.


Een `iPhone` en een iPod met een mogelijke vervanging voor de clickwheelbediening

Uit de ontwerpen valt feitelijk ten hoogste af te leiden hoe de iPods van de volgende generatie vermoedelijk bediend gaan worden. Zo lijkt het erop dat de clickwheelinterface door een andere vorm van bediening vervangen zal worden, of dat er verschillende soorten iPods met verschillende bedieningsinterfaces in omloop zullen komen, toegespitst op verschillende functies. Het iPod-ontwerp dat hierboven naast het telefoonmodel staat afgebeeld, zou bijvoorbeeld met zijn op de oude Nintendo-bediening lijkende kruistoets voor games kunnen zijn bedoeld. Verder lijkt een van de ontwerpen een laptop-achtige trackpadbediening te hebben, en lijken er plannen voor een soort joystickje te zijn.


iPod-ontwerpen met alternatieven voor de clickwheel

Twee maanden geleden doken er nog geruchten op over een iTunes-telefoon uit de Apple-stallen; daaraan zou gewerkt worden in samenwerking met de Japanse telco Softbank. Een van de redenen voor de samenwerking werd gezocht in het vermoeden dat Apple mobiele telefoonnetwerken zou willen gebruiken om iTunes-muziek aan te bieden. Vorig jaar melde Motorola-topman Ed Zander dat Apple plannen heeft om met een eigen iTunes-telefoon te komen. Toen werd zelfs de mogelijkheid besproken dat Apple zich als telefonieprovider zal gaan opwerpen.

EDITORS' CHOICE