NIEUWSB&W

Reactie Latham / Linn

Redactie HiFi.nl | 05 juli 2006 | B&W

(ingezonden mededeling)

Vorige week kon u op HiFi.nl (klik hier voor het originele bericht) en de website van Latham lezen dat deze importeur de vertegenwoordiging van Linn is kwijt geraakt. Linn zal in de toekomst de distributie in de Benelux zelf in handen gaan nemen.

Hieronder de reactie van Malcolm J. Latham op deze ontwikkeling.

 

Ik herinner me nog als de dag van gisteren een telefoongesprek dat ik voerde met Ivor Tiefenbrun in 1977. In die tijd had ik interesse getoond in het importeren en distribueren van de Linn Sondek draaitafel. Ivor vertelde me dat Linn niet geïnteresseerd was in het aanstellen van een distributeur.

Hij deelde me mee dat er geen toekomst was voor distributeurs en hij claimde dat zijzelf de distributie in handen zouden nemen. Ook al is het bijna 30 jaar geleden, het gesprek zit nog vers in mijn hoofd. Toch in 1986, bleken zij echter van gedachten veranderd en werden wij aangewezen als distributeur voor de Nederlandse markt door de toenmalige Export Sales Manager.

Vreemd genoeg, werd de afspraak bevestigd per telefoon. Ik herinner me geen bevestigingsbrief van onze afspraak te hebben ontvangen! Ik heb me vaak afgevraagd of het feit dat ik een Schotse moeder had en daarom het Westen van Schotland goed kende een rol had gespeeld in hun keuze om met ons in zee te gaan.

In de jaren zeventig en begin jaren tachtig werd Linn door twee detaillisten geïmporteerd maar de weinige verkopen verliepen hoofdzakelijk via hun eigen winkels. Voor een korte termijn, werd Linn zelfs verdeeld door een distributeur. Eenvoudig gezegd het merk Linn was onbekend bij het publiek. De LP12 Linn Sondek had een ‘cult’ reputatie in het Verenigd Koninkrijk en lezers van vooral Engelse Hifi bladen waren bekend met haar bestaan.

Toen Latham Audio het importeurschap verkreeg voor Linn hadden wij al een assortiment met andere merken. Het zou erg moeilijk zijn geweest om de distributie met Linn te starten zonder de al aanwezige omzet van andere producten en het enthousiasme van een al bestaand dealernetwerk.
Niettemin, zelfs in de begindagen, liet Linn blijken dat zij een voorkeur hadden voor een distributeur zonder andere merken. Het was gemakkelijk de wensen van Linn in te willigen. De ‘drive’ van Linn om ambitieus te zijn was overduidelijk vanaf dag één, en de export manager die betrokken was bij onze start was extreem behulpzaam en enthousiast. Onze ervaring met andere Britse fabrikanten waren in het verleden wel eens anders geweest. Gedurende de jaren hebben we veel vrienden bij Linn gemaakt. Deze vriendschappen zullen ongetwijfeld voortduren maar dan alleen op een privé niveau. Er zijn genoeg prachtige golfcourses in het Westen van Schotland om te bezoeken!

Het is een feit, dat gedurende 2 decennia, wij een komen en gaan van verschillende contactpersonen bij Linn hebben gehad en een aantal strategische veranderingen in de bedrijfsvoering hebben meegemaakt. Sommige van deze veranderingen vonden wij moeilijk te begrijpen en onze dealers werden gefrustreerd doordat er door Linn niet geluisterd werd naar hun welgemeende ‘stem’.

Latham Audio vindt het spijtig om op deze wijze het contact met Linn klanten te verliezen. 2 maal per jaar werden de duizenden geregistreerde klanten aangeschreven en velen van hun bezochten ons persoonlijk tijdens beurzen en shows. Wij wensen hun uiteraard veel muziekplezier in de toekomst.

Nu we toch spreken over de toekomst, Latham Audio heeft een loyaal en efficiënt team zodoende zullen wij alles in werking stellen om onze mensen te behouden. In het bijzonder, Ed en Saskia, die sinds de allereerste Linn ‘dagen’ betrokken zijn. Ons team is er klaar voor en is afwachtend om weer op een succesvolle manier met een ander merk verder te gaan. Life must go on!

Onze bijzondere dank gaat uit naar iedereen, onze dealers, zakelijke contacten en klanten, die de moeite hebben genomen ons te ondersteunen met een berichtje gedurende de laatste weken. Deze zijn door ons zeer gewaardeerd.


Malcolm Latham

MERK

EDITORS' CHOICE