NIEUWSB&W

Op HiFi.nl - publicatie week 24


Redactie HiFi.nl | 15 juni 2006 | B&W

Voor de (nog) niet vaste lezers van HiFi.nl is het handig om te weten dat de redactie elke week op donderdag haar artikelen publiceert. Elke dag vindt u het laatste nieuws en met enige regelmaat artikelen. Natuurlijk worden de rubrieken als Tweedehands en my.hifi.nl continu bijgewerkt door de lezers zelf.

Op donderdag komen echter de artikelen online die geschreven zijn door de redactie. Een overzicht van wat u deze week op HiFi.nl kunt lezen.

Nieuw op HiFi.nl

Multimedia verslaglegging door HiFi.nl: film en casting

Vanaf heden kunt u alle door HiFi.nl gemaakte trailers en filmpjes (ook voor iPod) in één oogopslag bekijken op hifi.nl/casting. De filmpjes , vod- en podcasts worden gemaakt door HiFi.nl-fotograaf Jiri Büller, de interviews worden afgenomen door wisselende leden van de Hifi.nl redactie. U kunt alle bestanden bekijken via Quicktime, Windows Media Player en dus uw iPod. Abonneren via iTunes is ook mogelijk. De RSS URL is trouwens: https://hifi.nl/casting/casts/vodcasts.rss.
Gerealiseerd tot nu toe: Doelen Lente HiFi Show 2006 (1 en 2), Audiac dealershow, Rhapsody Hilversum, en een interview met Laurence Dickie (van oa B&W). Meer volgt.

Hardware

VPI Aries 3 draaitafel
Veel, heel veel plezier heeft de VPI Aries 3 mij de afgelopen weken gegeven. De upgrade van de Aries 2 naar de 3 met HR-X invloeden heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. De motor is nagenoeg trillingsvrij en doodstil. Hij kan indien gewenst later worden uitgebreid met een losse motor/vliegwiel combinatie. Koop je de Aries 3 dan ben je verzekerd dat vinyl jarenlang met plezier gedraaid zal worden. Goed en simpel nadenken heeft VPI geen windeieren gelegd.

Boston Audio Design Mat 1
Onze conclusie moet zijn dat met zwaargewicht plateaus de Mat 1 reflecties vanuit de groef/plaat effectief voorkomt of in ieder geval zo sterk verminderd dat ze niet hun weg kunnen vinden in het muzikale signaal via het element. Het signaal wordt dus zuiverder en daarmee ook de geproduceerde muziek.

Achtergrondartikelen - column

Ontstemd
Het gaat slecht met de gezondheid van de 82-jarige pianostemmer van Bert Dekker. Zo slecht dat de oude man verplicht moet stoppen met datgene wat hem op de been hield: piano`s.

HiFi.nl op bezoek bij een lezer thuis

Frans Strik
Zoals vele mannen van in de veertig is ook Frans begonnen met een koffergrammofoon. De eerste platen waarvan werd genoten waren onder andere Introspective van Thijs van Leer en Tubular Bells van Mike Oldfield. Zeker die laatste behoort ook tot mijn favorieten. Het is duidelijk dat hij toen al hield van platen waarin veel gebeurt! Het ontbreken van voldoende geld stimuleerde Frans om zelf luidsprekers te gaan bouwen. Vaak werden die eerst privé gebruikt, en na verloop van tijd werden ze weer verkocht om vervolgens met het geld weer nieuwe luidsprekers te bouwen. Langzaam maar zeker werd het een zoektocht naar het ultieme geluid, en die zoektocht werd gestaakt nadat de Quad ESL 57 werd beluisterd.

Software

Handel - La Resurrezione (DVD + CD) 
Beethoven was een groot Handel-adept. Met name bewonderde hij de grote Duits-Britse barokcomponist om de wijze, waarop die een grootse en meeslepende “Chorsatz” kon componeren. Toch komen – helaas zou ik zeggen - in lang niet alle opera’s en oratoria van Handel zulke onovertroffen koorpartijen voor.

Jewel - Goodbye Alice in Wonderland (CD)
Toch wel reikhalzend uitgekeken naar dit 6e studioalbum van Jewel. Haar laatste (pop)album ‘0304’ dateert al weer uit 2003, wat door critici niet bijster goed werd ontvangen. Ze werd neergezet als Miss Spears de 2e, maar ze was juist Jewel in een cynisch ‘popjasje’. Daarna heeft ze zich lang en intensief bezig gehouden met deze CD.

Mozart – Donaueschingen Harmoniemusik of the Abduction from the Seraglio (SACD)
Keizer Joseph II besliste in 1782, dus ruim voordat de hifi installaties gemeengoed werden, dat de muziek bij hem in huis niet langer door zes, maar vanaf dan door acht blazers gespeeld moest worden. De nieuwe bezetting van ‘Die Harmonie’ betekende big business voor de componisten en arrangeurs van die tijd. Alle toen populaire muziek, inclusief complete opera’s, werden herschreven om dienst te kunnen doen als gebruiksmuziek bij alle feestelijke gelegenheden.

Panic At The Disco – A Fever You Can Sweat Out (CD)
Probeer dit maar eens samen te vatten. Een vleugje ordinaire pop met een knipoog naar techno en zelfs een snufje klassiek. Punk meets wave. Deze muziek klinkt als een sneltrein die voorbij raast op een roestige rails en schijnt ergens in het verre verleden een link te hebben met het genre Emo(core), ook wel Emotional Hardcore genoemd.

François Couperin - Leçons de Ténèbres (CD)
Om grote muzikale effecten te bereiken worden vaak grote middelen aangewend, maar juist minder is in de praktijk vaak meer. Een enkele vrouwenstem met minimale begeleiding kan bijvoorbeeld meer dan genoeg zijn. Dat blijkt wel uit deze fenomenale opname van de drie Leçons de Ténèbres van François Couperin door Johannette Zomer, Anne Grimm en het ensemble La Sfera Armoniosa van luitspeler Mike Fentross.

MERK

EDITORS' CHOICE