NIEUWSB&W

Internet HDTV voor studenten


Redactie HiFi.nl | 13 april 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Surfnet zet een volgende grote stap op internet met de bouw van een netwerk dat geschikt is voor HDTV, speciaal voor studenten.

Surfnet zal op korte termijn in Eindhoven, Groningen en Nijmegen voor zevenduizend studenten de nieuwste internettoepassingen met een zeer hoge snelheidsnet mogelijk maken. Bijna vijftig studentenhuizen zullen nog voor de zomer worden uitgerust met een voor HDTV geschikte netwerkinfrastructuur.

U kunt luisteren naar een vraaggesprekje (WindowsMedia) met Boudewijn Nederkoorn.

Tien keer zo snel
Elke student krijgt in zijn kamer de beschikking over een netwerkaansluiting van ten minste 20 megabit per seconde, ruwweg het tienvoudige van wat via ADSL gewoon is.

Zo krijgen de studenten de beschikking over High Definition TV (HDTV), waardoor ze HDTV kunnen bekijken via internet, mits ze geld hebben om een tv-toestel te kopen dat werkelijk geschikt is voor ontvangst van HDTV.

WK Voetbal
Zo kunnen ze dan onder meer direct de HDTV-uitzendingen van onder andere het NOB in Hilversum bekijken in zeer hoge resolutie. Daartoe behoort ook het WK voetbal.`

Uiteraard wordt ook `nieuwe educatieve diensten` als doel genoemd, het betreft het gesubsidieerde wetenschapsnet Surfnet gaat. Om die diensten tot stand te brengen zijn grote productie-inspanningen vereist.

Demonstratieopstelling
In de drie steden zal een aantal HDTV demonstratieopstellingen worden ingericht met een set-top box en een beeldscherm, waar studenten ook gezamenlijk HDTV uitzendingen kunnen bekijken.

Deze netwerken zullen geschikt worden gemaakt voor de multicast techniek voor tv-distributie voor optimaal gebruik van de beschikbare bandbreedte en bronnen.

Volgens Surfnet tonen testen aan dat het lokale netwerk geen beperkingen meer kent voor gebruik van de zwaarste videodiensten.

First Mover TV
De aansluitingen maken onderdeel uit van het project First Mover TV project, het `superbreedband initiatief` van onder meer het NOB en Surfnet. Dit project heeft als doelstelling om de HDTV-keten te sluiten en om uiteindelijk HD video bij consumenten te brengen.

MERK

EDITORS' CHOICE