NIEUWSB&W

Digitale radio op laag pitje


Redactie HiFi.nl | 03 april 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

De Tweede Kamer wil dat minister Brinkhorst van Economische Zaken de ontwikkeling van digitale radio op een laag pitje zet.

De volksvertegenwoordigers denken dat betere technieken binnen afzienbare tijd beschikbaar komen en vinden het te vroeg voor een frequentieveiling voor de bestaande digitale alternatieven. Brinkhorst, die vorige maand vergelijkbare kritiek naast zich neerlegde, noemde de Kamer `conservatief` maar was niet van plan `om aan een dood paard te gaan trekken`. Brinkhorst zou nu eerst internationaal overleg af willen wachten, alvorens de zaak opnieuw aan de Kamer voor te leggen.

DAB-radioDe invoering van digitale radio verloopt op zijn zachtst gezegd moeizaam. In 2004 had zeventig procent van de bevolking al toegang tot digitale signalen moeten hebben, en vorig jaar hadden de commerciƫlen op de nieuwe techniek moeten overstappen. Tot dusverre is er echter geen consensus over welke techniek moet worden gebruikt. Brinkhorst wil een variant van het al wat oudere maar bijvoorbeeld in Engeland populaire Digital Audio Broadcast invoeren. Welk alternatief de Tweede Kamer in gedachten heeft is niet duidelijk, maar mogelijk betreft het Digital Radio Mondiale, dat op het van Apple bekende AAC gebaseerd is. Opmerkelijk is dat het DRM-systeem inderdaad van een drm-beveiliging kan worden voorzien. Als alles volgens plan verloopt komt er in elk geval voor 2019 duidelijkheid. Volgens internationale afspraken moet Nederland voor die tijd de overstap naar digitale radio maken.

MERK

EDITORS' CHOICE