NIEUWSB&W

Pioneer stopt Blu Ray in PC

Redactie HiFi.nl | 05 januari 2006 | B&W

(gezien op het Internet)

Ondanks de hype over Blu-ray is nog altijd wachten op een toestel waarmee u de nieuwe dvd-standaard in de pc kunt gebruiken. Eind januari komt daar verandering in: dan brengt Pioneer een interne Blu-ray-schrijver op de markt.

Wellicht zullen andere merken snel het voorbeeld van Pioneer volgen. Aankondigingen daarover worden verwacht op de CES-show in Las Vegas, waar in alle waarschijnlijkheid ook toestellen van het concurrerende HD DVD-kamp worden getoond. 


 
De Pioneer BDR-101A is een gecombineerde dvd- en Blu-ray-schrijver. Ondersteuning is er voor het lezen en schrijven van enkel- en meervoudig beschrijfbare Blu-ray-schijven (BD-R en BD-RE) met één laag. Het toestel slikt daarnaast ook Blu-ray-schijven die uitsluitend leesbaar zijn (BD-ROM) en die twee lagen bezitten.

Het Pioneer-toestel kan maximaal schrijven met 72 Mbps - oftewel dubbele snelheid. Het belangrijkste is echter de veel groter opslagruimte: bij een Blu-ray-schijf met een laag bedraagt die 25 GB, circa vijf keer meer dan een conventionele dvd.

De schijven kunnen uiteraard ook dienen voor dataopslag, maar het is duidelijk dat Blu-ray vooral van belang is voor liefhebbers van HD (hoge definitie)-video . Momenteel is dergelijke content (in Europa) nog dun gezaaid, maar dat zal in de komende jaren snel veranderen. In de Verenigde Staten zijn er reeds verschillende zenders die in HD uitzenden.

MERK

EDITORS' CHOICE