NIEUWSB&W

firewire voor HDTV thuisnetwerk


Redactie HiFi.nl | 18 december 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Een nieuw consortium wil standaarden rond firewire ontwikkelen voor verbinding van HDTV apparatuur in een thuisnetwerk. De High Definition Audio-Video Network Alliance (HANA) zet zich daarmee af tegen Digital Living Network Alliance (DLNA) van Microsoft en Intel.

Samsung en kabelbedrijf Charter Communications zijn de drijvende krachten achter de HANA. Beide zijn ontevreden met de DLNA’s focus op ethernet en wifi als verbindingsmedium. Met steun van JVC, Mitsubishi, NBC Universal, Sun en een handvol andere bedrijven hebben ze hun eigen alliantie gevormd. De HANA presenteerde zich woensdag in de studio van NBC’s Saturday Night Life in New York aan de internationale pers.

De DLNA werkt al sinds 2003 aan standaarden om internet, televisie en mobiel naadloos te verbinden in één thuisnetwerk. De alliantie heeft behalve van Microsoft en Intel steun van bijna alle relevante spelers, waaronder IBM, HP, Philips, Sony, Thomson, Siemens, Nokia en Motorola. Ook Samsung is lid van de DLNA.

De HANA probeert zich van de DLNA te onderscheiden met een focus op HDTV. HDTV vereist meer bandbreedte dan wifi kan leveren. Ethernet is ontworpen voor kantoorgebruik. Firewire (IEEE 1394) daarentegen levert gegarandeerde bandbreedte voor video- en audiotoepassingen. Steun van contentleveranciers zoals NBC Universal is een belangrijke troef voor de DRM-componenten in de standaard die de HANA wil afdwingen.

De voorsprong van Microsoft, HP en Intel in thuisnetwerken met de Media Center PC lijkt moeilijk in te halen. Glenn Edens, een senior VP van Sun Microsystems Laboratories, wijst erop dat standaarden zoals het Multimedia Home Platform (MHP) en het OpenCable Application Platform (OCAP) op Java zijn gebaseerd. ‘De HANA gaat voorbij Microsoft,’ zegt Edens. ‘Zij werken nog niet aan een thuisnetwerk voor HDTV.’

De eerste producten die aan de HANA-specificaties voldoen zouden volgend jaar kerst op de markt moeten verschijnen. Op de Consumer Electronics Show (CES) in januari in Las Vegas wil de HANA meer details en nieuwe leden presenteren.

MERK

EDITORS' CHOICE