NIEUWSB&W

Nieuwe MX5 met Bose installatie

Redactie HiFi.nl | 10 november 2005 | B&W

Een compleet nieuwe, derde generatie Mazda MX-5 komt deze maand in de dealershowrooms te staan. Vanzelfsprekend standaard voorzien van een geluidsinstallatie. De standaardinstallatie omvat een AM/FM-radio (Exclusive). De Touring voegt hier een Cd-speler aan toe en vanaf de Executive is de Bose® geluidsinstallatie standaard. Die laatste trekt het meest onze aandacht.

De Bose® geluidsinstallatie is voorzien van een CD-wisselaar, zeven luidsprekers en op het stuurwiel gemonteerde bedieningstoetsen (standaard vanaf de Executive). Dit geavanceerde systeem werd speciaal ontworpen voor de ruimtelijke en akoestische eigenschappen van de cabine van de MX-5. Het systeem maakt gebruik van een adaptief digitaal balanssysteem dat de geluidskwaliteit automatisch aanpast aan de akoestiek van de cockpit bij respectievelijk gesloten en geopende kap.

Mazda MX5 met Bose

Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een systeem voor het onderdrukken van omgevingsgeluiden, aangeduid met AudioPilot®. Dit systeem analyseert voortdurend het geluidsniveau via een in de auto gemonteerde microfoon. Het systeem past de eigenschappen van de geluidsinstallatie automatisch aan om te voorkomen dat de muziek wordt overstemd door omgevingsgeluid. Zelfs als de regen op de kap van de nieuwe MX-5 neerklettert, zal dat het luistergenot niet verminderen.

Mazda MX5 met Bose

Alle luidsprekers in de MX-5 zijn voorzien van een neodymium ijzer borium magneet, die een tienmaal hogere magnetische energiedichtheid produceert dan een conventionele ferrietmagneet. Dankzij deze krachtige en compacte magneten blijven de afmetingen van deze luidsprekers bescheiden, zonder dat er concessies gedaan worden aan de geluidskwaliteit. Dit resulteert in een geweldige weergave en een lager gewicht.

Mazda MX5 met Bose

Het harmonieuze geluid van de Bose® geluidsinstallatie in de Mazda MX-5 wordt geproduceerd door twee Nd® woofers van 20 cm in de portieren en vijf midden- en hogetonenluidsprekers van 8 cm verspreid in het interieur: twee tussen de stoelen, één in elk portier en één in het midden van het instrumentenpaneel. De luidsprekers worden aangestuurd door een digitale versterker van Bose® met vier regelkanalen.

MERK

EDITORS' CHOICE