NIEUWSB&W

Handel in 2ehands iPods

Redactie HiFi.nl | 09 november 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Nu al retro-trend in Apple muziekspelers
 
Volgens onderzoeksbureau Fulcrum Global Partners zal Apple in het vierde kwartaal van dit jaar zo`n 10 miljoen iPods verkopen. Volgens analisten van Piper Jaffray zal ongeveer 30 procent van de verkochte iPods dienen ter vervanging van een ouder model.

De iPod muziekspeler is net zo goed een muziekspeler als een trendy mode-item. En net als elke mode heeft ook de iPod een korte houdbaarheid. Maar wat gebeurt er met al die `verouderde` modellen?

Volgens analisten worden er vele doorgegeven aan familie of vrienden. Steeds meer consumenten verkopen hun oude iPod echter door, of ruilen hem in voor korting op een nieuw model.

De tweedehands toestellen zijn niet alleen interessant voor koopjesjagers. Doordat Apple de iPods zo snel vernieuwd en doordat ze hip zijn, is er nu al sprake van een heuse retro-trend. Sommige fans betalen bijvoorbeeld nu al forse bedragen voor een tweedehands iPod mini in hun favoriete kleur. Het model wordt door Apple niet meer verkocht omdat het is vervangen door de nog kleinere iPod nano.

iPod Mini

Op de veilingsite eBay staan duizenden iPods en iPod-gerelateerde producten te koop. De Apple-reseller Small Dog Electronics verkoopt elke maand ongeveer vijfhonderd tweedehands iPods. Een 30 GB iPod, die in 2003 nog 400 dollar kostte, kost er tweedehands ongeveer de helft. Bij inlevering van een oude iPod krijgt men bovendien 100 dollar korting op een nieuwe.

Zelfs de concurrentie ruilt iPods in. Dell bood 100 dollar aan elke klant die een iPod inruilt voor een Dell mp3-speler. Apple zelf biedt ook korting op een nieuwe iPod bij inlevering van een oude. De fabrikant biedt echter minder voordeel dan de meeste andere aanbieders.

MERK

EDITORS' CHOICE