NIEUWS

iPod Video


Redactie HiFi.nl | 13 oktober 2005

(gezien op het Internet)

Het zijn drukke tijden voor Steve Jobs en Apple. In september kwam de aankondiging van iTunes 5 en de iPod nano. Daarna was er Apple Expo in Parijs, waar buiten een upgrade van de internetservice .Mac niet nieuws werd aangekondigd, maar waar Steve Jobs wel alle suggesties dat Apple een iPod met videomogelijkheden zou introduceren weglachte.

Op 12 oktober beklom Jobs andermaal een podium om een reeks nieuwe producten aan te kondigen. Jobs verdeelde zijn presentatie in drie delen.

de nieuwe iPod video?

Deel 1 ging over de iMac. Van de all-in-one iMac G5 met flatpanel-scherm zijn er meer dan een miljoen verkocht, maar de opvolger staat al klaar. De nieuwe iMac is nog dunner geworden: het nieuwe 20-inch model is dunner dan de oude 17-inch.

Bovenaan het scherm zit een iSight-camera ingebouwd (640 x 480 resolutie), zodat elke iMac meteen geschikt is voor videoconferenties. De nieuwe applicatie PhotoBooth zorgt ervoor dat je met de iMac ook foto`s kunt maken. Je kan meteen een aantal leuke effecten toepassen op de foto, en het lcd-scherm als een soort flitser gebruiken.

Een nieuwkomer op de iMac is FrontRow, een interface die de iMac omtovert tot een soort mediacenter. Via de meegeleverde afstandsbediening met slechts zes knoppen, in de stijl van het iPod-wiel, kan je foto`s uit iPhoto, muziek uit iTunes, video`s en DVD`s, en filmtrailers vanop de Apple-website selecteren en afspelen.

Er komen twee modellen, met 17-inch scherm (1.399 euro) en 20-inch scherm (1.819 euro). Ze kregen snellere processors, grafische kaarten met PCI Express en een grotere harde schijf.

Jobs vergeleek dat afstandsbediening van een Windows Media Center (43 knoppen) met de nieuwe Apple-afstandsbediening (zes knoppen), maar vermelde er wel niet bij dat de iMac geen televisie kan weergeven of opnemen.

In deel 2 kwam de iPod aan de beurt. Van deze muziekspeler verkocht Apple al meer dan 30 miljoen exemplaren, goed voor een marktaandeel van 75 procent. Van de nieuwe iPod nano werden er al meer dan een miljoen verkocht op 17 dagen.

De nieuwigheid is de nieuwe iPod, die de witte `gewone` iPods vervangt. Het nieuwe model is platter dan zijn voorganger, maar heeft niettemin een veel groter (320 x 240 pixels 2,5 inch diagonaal) kleurenscherm meegekregen. De extra`s, zoals wereldklok en stopwatch, zijn dezelfde als op de nano. De iPod decodeert H.264 en MPEG4 in real-time, en heeft een TV-out. Er komen twee modellen: 30 GB (329 euro) en 60 GB (449 euro). Beide zijn verkrijgbaar in wit en zwart, net als de nano.

Zowel de iMac als de iPod kregen dus nieuwe videomogelijkheden. Maar waar moet dat videomateriaal vandaan komen? Daarover had Jobs het in deel 3, dat gewijd was aan iTunes 6 - dat nog geen maand na iTunes 5 (voorgesteld op 7 september 2005) komt en vier nieuwigheden bevat.

EDITORS' CHOICE