NIEUWSB&W

Canon in platte TV

Redactie HiFi.nl | 14 oktober 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Het Japanse technologiebedrijf Canon - bekend van fotocamera`s, kopieermachines en printers -- stort zich ook op platte televisieschermen. Op haar vijfjaarlijkse expo in Parijs werden in de afgelopen week voor het eerst televisies volgens het zogenoemde SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) principe getoond. Die moeten gaan concurreren met plasma en LCD schermen. 

Canon heeft daarmee voor een heel andere strategie gekozen dan het gros van de elektronicabedrijven, die elkaar dood concurreren op de markt voor LCD en plasma tv’s. SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) is een technologie gebaseerd op het principe van de ouderwetse kathodestraalbuis, met dien verstande dat iedere beeldpunt apart wordt aangevuurd door een mini-elektronenkanon.

Canon SED

Superplat zijn deze beeldschermen niet, maar wel een stuk contrastrijker dan LCD of plasma, en men ziet geen bewegingsfouten bij snelle beeldwisselingen. Met name bij voetbalwedstrijden vallen die verschillen in positieve zin op.

Canon heeft de 40 tot 15 inch televisies ontwikkeld samen met Toshiba. De beide bedrijven hebben 1,8 miljard dollar geïnvesteerd in een fabriek voor de schermen in de buurt van Tokio. Canon baas Fujio Mitarai sprak deze week in Parijs de verwachting uit dat SED ’de nieuwe globale (tv) standaard’ gaat worden.

Canon SED

Of dat zal lukken is nog maar zeer de vraag. De eerste indicaties zijn dat de televisies duurder worden dan vergelijkbare LCD en plasma schermen, hoewel Canon beweert dat de productie goedkoper van SED tv’s goedkoper is. Fabrikanten van LCD en plasma profiteren evenwel van de dalende productiekosten als gevolg van de toegenomen volumes. Daarnaast komen de schermen op zijn vroegst volgend najaar op de markt, als het al niet 2007 wordt.

De prijzen van plasma en LCD schermen zullen dan nog verder gedaald zijn. Ook zit Canon traditioneel niet in het retail kanaal voor home entertainment. Toch verwacht het bedrijf in 2010 2 miljoen SED tv’s te verkopen. Dat is overigens nog bescheiden: Sony hoopt alleen al in het huidige fiscale jaar – dat in maart 2006 eindigt - 2,7 miljoen LCD televisies te verkopen.

Lees meer over SED op de Canon website

MERK

EDITORS' CHOICE