NIEUWSB&W

Microsoft en Intel kiezen HD-DVD

Redactie HiFi.nl | 29 september 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Microsoft en Intel hebben de knoop doorgehakt: de twee zwaargewichten kiezen voor HD DVD als opvolger van de dvd. Een beslissing die de kloof met aanhangers van het concurrerende formaat Blu-ray alleen maar groter maakt.

Er zijn twee kampen die graag de fakkel van de huidige dvd-standaard overnemen. Het ene bestaat uit de voorstanders van HD DVD, onder aanvoering van Toshiba. Het kamp van Blue-ray wordt aangevoerd door Sony.

Beide technologiën bieden een grotere opslagruimte dan bestaande dvd-schijfjes, die bijna 4,7 GB aan data kunnen herbergen. Blu-ray belooft minstens 25 GB opslagruimte, daarnaast wordt volop gewerkt aan dual-layerschijfjes met een opslagcapaciteit van 50 GB. HD DVD start met een wat bescheiden 15 GB opslagruimte, maar vorige week kondigde Toshiba de komst aan van dual-layerschijfjes die 30 GB aankunnen.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

De steun van Microsoft en Intel betekent een enorme opsteker voor HD DVD, maar het maakt de keuze van de consument er niet gemakkelijker op. De formaten zijn niet compatibel met elkaar en onderhandelingen om tot één standaard te komen hebben tot dusver niets opgeleverd. En de tijd begint te dringen: Toshiba lanceert dit jaar nog de eerste HD DVD-drive in Japan, terwijl de eerste Blu-ray-producten in de lente van 2006 hun opwachting maken.

Een belangrijke rol in de strijd om de marktheerschappij lijkt weggelegd voor de spelconsoles van Sony en Microsoft. In een eerste fase worden de nieuwe Xbox 360-consoles van Microsoft uitgerust met gewone dvd-lezers, maar in een later stadium worden die vervangen door HD DVD-drives van Toshiba.

Sony rekent erop dat een succesvolle introductie van de nieuwe PlayStation 3 van Blu-ray een succes maakt. De PlayStation 3-consoles, die in de lente van 2006 worden verwacht, zullen vanaf het begin Blu-ray ondersteunen.

Sony kan hierbij rekenen op de steun van Hewlett-Packard, Dell, Apple Computer, Viveni Universal, Twentieth Century fox, Walt Disney, Electronic Arts, Panasonic, Philips Electrics, Samsung, Sharp en Sun Microsystems.

Tot de aanhangers van HD DVD behoren onder meer Toshiba, NEC, Sanyo, Paramount Home Entertainment, Warner Home Video, Universal Studios Home Entertainment, HBO en New Line Cinema. En nu dus ook Microsoft en Intel.


Meer informatie over High Definition formaten kunt u vinden in de
beeldspecial van HiFi.nl

MERK

EDITORS' CHOICE