NIEUWSApple

Nano vervangt iPod mini


Redactie HiFi.nl | 12 september 2005 | Apple

(gezien op het Internet)

Wellicht de belangrijkste aankondiging die Apple woensdag bracht, betrof een nieuwe iPod. Deze iPod nano lijkt uiterlijk op zijn grotere broer. Maar dan wel tachtig procent kleiner.

Het verschijnen van de nieuweling betekent het einde voor de iPod mini. Apple-baas Steve Jobs presenteerde naast de nano ook een nieuwe versie van iTunes en de langverwachte `iTunes-gsm` van Motorola.  
 
Er zijn technisch aardig wat verschillen tussen de mini en de nieuwe iPod nano. Om te beginnen de opslagtechnologie: waar de mini vertrouwde op een harde schijf van 4 of 6 GB, bevat de nano flashgeheugen van 2 of 4 GB groot.

iPod Nano

Door over te schakelen op de kleinere flashchips is Apple er in geslaagd een zeer compacte speler te bouwen. Met afmetingen van 9 x 4 x 0,7 cm en een gewicht van 42 gram is de iPod nano een van de kleinste spelers in zijn categorie. Niettemin beschikt het over een kleurenschermpje en een jogdail.

De overstap naar flashchips heeft ook gevolgen voor de autonomie van de batterij. Die bedraagt bij de iPod nano 14 uur - circa 1,8 maal langer dan de mini. Een ander voordeel tenslotte, is dat flashgeheugen geen bewegende delen bevat en dus minder kwetsbaarder is voor schokken.

In prijs sluit de iPod nano aan bij de rest van de iPod-familie. Het 4GB-model heeft een prijskaartje van 249 euro en kost daarmee evenveel als de iPod mini 4 GB voorheen. de 2 GB nano kost 209 euro.

Overigens betekent het verdwijnen van de iPod mini ook het einde van de kleurrijke uitstap die Apple maakte. Voor de nano grijpt het merkt terug naar strakke witte of zwarte behuizingen.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »