NIEUWSB&W

Opvolger DVI geeft beter beeld


Redactie HiFi.nl | 22 augustus 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

De Video Electronics Standards Organisation (VESA) overweegt momenteel een voorstel van enkele grote electronicafabrikanten voor een nieuwe verbindingsstandaard voor beeldschermen. De opvolger van de DVI-interface belooft superieure beeldkwaliteit, interactiviteit en betere aansluitingsmogelijkheden.

DisplayPort moet de bestaande technologie├źn DVI (Digital Visual Interface) en VGA (Video Graphics Array) vervangen. De technologie werd deze week als nieuwe standaard voorgesteld aan de VESA, die haar goedkeuring moet geven. DisplayPort geniet de steun van enkele zwaargewichten, waaronder ATI Technologies, Dell, HP, Nvidia, Philips en Samsung.

De nieuwe technische specificatie maakt het mogelijk om digitale audio- en videosignalen over dezelfde kabels te sturen met snelheden tot 10,8 gigabit per seconde. Dit moet ondermeer resulteren in meer kleuren, hogere resoluties en betere refresh rates in hight-definition beeldkwaliteit.

DisplayPort biedt eveneens ondersteuning voor interactieve communicatie tussen verschillende apparaten, wat bij DVI niet het geval is. Bovendien neemt de interface minder plaats in dan DVI- of VGA-aansluitingen. De technologie is geschikt voor desktop computers, laptops, monitors, televisies, projectors of dvd-spelers.

DisplayPort voorziet ook een vorm van kopieerbeveiliging, een duidelijke toegeving aan de film- en muziekindustrie. Hierdoor is het mogelijk dat een illegale kopie van een film niet zichtbaar is op een beeldscherm. De beveiliging is evenwel optioneel: fabrikanten zijn vrij om deze module toe te voegen.

Waarnemers verwachten dat het nog minstens een half jaar zal duren vooraleer de VESA het voorstel al dan niet erkend als nieuwe standaard. Bij een positief advies kunnen de eerste DisplayPort-compatibele apparaten al volgend jaar op de markt verschijnen.

MERK

EDITORS' CHOICE