NIEUWSB&W

ECM van Universal naar Challenge


Redactie HiFi.nl | 18 juni 2005 | B&W

(ingezonden mededeling)

Na de nieuwe start van Challenge als Challenge Records International heeft het jonge bedrijf er meteen een fantastische nieuwe challenge bij: de distributie in Nederland van het kwaliteitslabel ECM, vanaf 1 juli 2005!

`The ECM label and its founder Manfred Eicher have altered musical history. ECM has gone on to become the most important imprint in the world of jazz and new music.’ – The Independent

ECM Records: het label met grote sterren als Keith Jarrett en Dave Holland en klassieke grootheden als Gidon Kremer, het Hilliard Ensemble, Andras Schiff en nog vele anderen! In 2004 vierde ECM nog haar 35-jarig bestaan en tevens het 20-jarig jubileum van ECM New Series, die werd gelanceerd in 1984. Een belangrijk kenmerk van het label is innovatie: niet alleen een verandering van perceptie binnen de geïmproviseerde jazz, maar tévens nieuwe ideeën en inbreng binnen de traditie van de klassieke muziek. Wat zijn die innovaties:

  • Het introduceren van belangrijke eigentijdse componisten en interpreten
  • Het realiseren van tot de verbeelding sprekende reconstructies van oude muziek
  • De grenzen aftasten van de avant-garde
  • Het onderzoeken van de overeenkomsten tussen de veelheid aan folkstijlen
  • Het opnemen van de poëzie van verschillende schrijvers zoals Hölderin, Seferis, T.S. Eliot
  • Het uitbrengen van soundtracks

Naast deze creatieve innovaties waren daar ook de muzikaal-technische vernieuwingen om de geluidskwaliteit van de opnamen te garanderen en daar hoge eisen aan te stellen. Labeloprichter Manfred Eicher won niet voor niets talloze prijzen, als jazzproducer, maar óók als klassiekproducer. Een combinatie die bijna niet voorkomt binnen de muziekwereld!

ECM heeft vele liefhebbers: mensen die regelrechte fan zijn van dit label, met zijn herkenbare gezicht en hoge muziekkwaliteit. Challenge hoopt deze mensen te kunnen bereiken en bedienen. Zo zal er onder meer voor de consument een membership-kaart in het leven worden geroepen, met allerlei voordelen, waaronder een spaarkaart voor het verkrijgen van een gratis cd. Challenge zal verder niet alleen gaan werken met nieuwe ECM releases, maar ook teruggrijpen op de complete schitterende backcatalogus van het label.

Keith JarrettVanaf 1 juli gaan we officieel voor ECM van start en meteen is daar het North Sea Jazz Festival, waar Dave Holland ‘Artist in Residence’ is, Anouar Brahem acte de présence geeft (hij is de best verkopende ECM-artiest van dit moment!) en Keith Jarrett die - voor het eerst in 20 jaar terug in Nederland - op het podium zal staan!

Een mooi begin en dat zal zich voortzetten in een constante stroom van schitterende nieuwe uitgaven. In augustus, september en oktober zullen er nieuwe releases zijn van o.a. Gidon Kremer en Kremerata Baltica, het Hilliard Ensemble (Arvo Pärt), Rolf Lislevand, Andras Schiff, het Rosamunde Quartett, drummer Manu Katché, het Bobo Stenson Trio en er zullen heruitgaven zijn van Dave Holland/Barre Philips en Keith Jarrett!

In de juli release vindt u vier uitgaven uit de New Series: pianist Alexei Lubinov met ‘Messe Noire’, het Hilliard Ensemble met ‘Tituli’ van Stephen Hartke, ‘Early Piano Music’, gespeeld door Herbert Henck, van John Cage en het Cikada String Quartet met de cd ‘In due tempi’, met muziek van Saariaho, Cage en Maderna.

Challenge Records hoopt een hernieuwde belangstelling voor het prachtige label ECM op te kunnen wekken door haar distributie en promotie in Nederland op zich te nemen.

MERK

EDITORS' CHOICE