NIEUWSB&W

Maandag duidelijkheid HD formaat

Redactie HiFi.nl | 11 mei 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Toshiba en Sony blijven ruziën over een nieuwe dvd-standaard, ondanks eerdere berichten dat ze samen een hybride formaat zouden presenteren.

De Japanse zakenkrant Nihon Keizai Shimbun meldde eerder dat Toshiba en Sony volgende week hun conflict over een nieuwe dvd-standaard wilden bijleggen. Op 16 mei aanstaande verwacht de krant een overeenkomst voor een hybride formaat, dat zowel Blu-ray en HD DVD ondersteunt.

Toshiba laat echter in een verklaring weten dat de berichten in Nihon Keizai Shimbun "fout en ongefundeerd" zijn. Het bedrijf zou onverminderd willen vasthouden aan het eigen formaat. Daarmee lijkt het gesprek van aanstaande maandag op voorhand mislukt.

Blu-Ray logoSony ziet het liefst Blu-ray als opvolger van de huidige dvd, terwijl Toshiba het eigen HD DVD promoot. Sony deed onlangs het voorstel om te komen tot een specificatie waarbij spelers met beide schijfformaten kunnen omgaan.

Het bedrijf voorkomt daarmee een formatenruzie, zoals die al is ontstaan rond dvd-branders. De voor consumenten verwarrende en onderling veelal incompatibele reeks brandformaten (dvd-r, dvd+r, dvd-ram, dvd-rw, dvd+rw) verdween pas naar de achtergrond sinds er branders op de markt kwamen die alle formaten aankunnen.

Het hybride formaat, dat naar verwachting 16 mei gepresenteerd wordt, zou het beste van de twee formaten moeten combineren. Sony ziet het liefst de schijfstructuur van Blu-ray verbonden met het software-formaat van HD DVD. Toshiba houdt nog vast aan de eigen HD DVD-schijfstructuur, die echter maar enkellaags is.

Toshiba zou daarom vooral de multi-layer techniek van Blu-ray willen overnemen, schrijft Nihon Keizai Shimbun. De Sony-schijf kan meer kwijt (50 gigabyte tegen 30 gigabyte voor de Toshiba disc) maar voor HD DVD zijn minder ingrijpende wijzigingen aan de productielijnen vereist.

Volgende week maandag komen de grootste dvd-fabrikanten bij elkaar. Gehoopt werd dat de dreigende formatenoorlog in de kiem gesmoord kon worden.

MERK

EDITORS' CHOICE