NIEUWSB&W

Kopieerheffing op MP3 spelers

Redactie HiFi.nl | 26 april 2005 | B&W

(gezien op het Internet)
 
Woerden (ANP) - Grote IT-bedrijven als Apple, Sony en Philips zijn in Nederland in het geweer gekomen tegen plannen om een kopieerheffing in te voeren voor mp3-spelers. Binnen twee maanden is een dergelijke heffing te verwachten, zo zei B. Taselaar van brancheorganisatie ICT Office.

Momenteel ligt er een voorstel op tafel voor een heffing van 3,28 euro per gigabyte aan opslagcapaciteit. Dit voorstel is volgens ICT Office gedaan door de Stichting Thuiskopie, die is belast met de inning en verdeling van vergoedingen aan auteursrechthebbenden voor het kopiëren van blanco geluidsdragers.

Een iPod-muziekspeler van Apple met 40 gigabyte aan opslagcapaciteit zou daarmee 131 euro in prijs omhoogschieten. Dit is onacceptabel, aldus ICT Office, ook omdat invoering in meerdere Europese landen dreigt. De branchevereniging denkt dat IT-bedrijven er in de toekomst voor kiezen om nieuwe producten eerst in de Verenigde Staten en Azië te introduceren. Nieuwe ontwikkelingen gaan daarmee aan Europa voorbij, met alle gevolgen voor de Nederlandse elektronicasector.

MERK

EDITORS' CHOICE