NIEUWSB&W

Levensechte films bij Sony


Redactie HiFi.nl | 12 april 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

April 2005 - Films en games waarbij je de geur en het gevoel levensecht ervaart. Het kan in de toekomst en daarom heeft Sony er patent op aangevraagd.

Sony beschrijft een Matrix-achtige theorie waarbij kleine ultrasone geluiden naar de hersenen worden gestuurd die de persoon beelden, geluiden en emoties laat beleven zoals in de film of als in een computerspel.

Daarvoor hoeft er geen chip of kastje in het lichaam geïmplanteerd te worden. De signalen worden via een apparaat naar het brein verstuurd. Op deze manier kunnen zelfs blinden en doven weer zien en horen, zo claimt Sony. Nadere details over de technologie ontbreken echter.

Het apparaat waarmee de signalen worden verzonden, is er nog niet. Het patent is puur op theoretische gronden aangevraagd, zo schrijft het wetenschappelijke tijdschrift The New Scientist. Volgens een woordvoerster van Sony gaat het vooralsnog om een `profetische uitvinding` en zijn er nog geen experimenten verricht.

Toch is het geen sciencefiction, denkt de Duitse neuroloog Niels Birbaumer van de universiteit van T├╝bingen. "Ik heb ernaar gekeken en vond het geloofwaardig", zo zegt hij. Birbaumer maakte eerder al een apparaat waarmee mensen andere apparaten kunnen bedienen met behulp van hun hersengolven.

Het is overigens niet de eerste patentaanvraag van Sony op dit gebied. In 2000 vroeg het elektronicaconcern patent aan op het overbrengen van ultrasone geluiden. Dit octrooi werd in maart 2003 toegekend. Nadien heeft Sony diverse patenten aangevraagd op technologische verbeteringen van dit proces. De laatste werd toegekend in december 2004.

MERK

EDITORS' CHOICE