NIEUWSKrell

Krell SACD Standard


Redactie HiFi.nl | 10 maart 2005 | Krell

(ingezonden mededeling)

SACD is ontwikkeld om aan de eisen van zelfs de meest kritische luisteraars tegemoet te komen. De DSD (Direct Stream Digital) techniek levert ongeëvenaarde audiokwaliteit voor zowel tweekanaals als meerkanaals geluidsweergave.

Met het conventionele PCM (Pulse Code Modulation) signaal, dat wordt gebruikt in CD, worden muzieksignalen gesampled met een 44.1 kHz frequentie en gekwantificeerd in 16-bit resolutie. Terwijl verbeteringen in de kwaliteit kunnen worden behaald door zowel het verhogen van de sample-frequentie als het verhogen van de hoeveelheid bits, blijven de problemen rondom ‘decimation’ en ‘interpolation’ filters bestaan. Filteren limiteert uiteindelijk de kwaliteit, de oplossing wordt nu geleverd in de vorm van de DSD signaal processing techniek. DSD werd initieel ontwikkeld voor digitale archivering van waardevolle analoge mastertapes. Deze revolutionaire techniek is gebaseerd op 1-bit sigma-delta modulatie en werkt met een sample frequentie van 2.8224 MHz (dat is dus 64 keer de frequentie gebruikt in CD!).

SACD Schijfsoorten (12cm schijven):

 • Single Layer Disc – enkele HD laag
 • Dual Layer Disc – dubbeke HD laag
 • Hybrid Layer Disc – CD laag plus HD laag
 • Fully loaded hybrid disc - bestaat uit een CD Laag, DSD Stereo Tracks, DSD Meerkanaals tracks (5,5.1,6) en Enrichment (voor teksten, afbeeldingen en video)

Net als een microfoon of phono cartridge, zal het 1-bit DSD systeem een 10kHz blokgolf produceren. DSD technologie brengt “analoog” dus terug in een digitale format.

Krell SACD Standard
Het uiterlijk van de SACD Standard lijkt op producten uit de KAV serie en dan vooral op de Showcase Processor en HTS 7.1. Arkitek Construction wordt gebruikt om de rigiditeit en duurzaamheid te vergroten. Het nieuw ontwerp, met Krellcoat Finish, is leverbaar in zilver en zwart.

Krell SACD standard

De SACD Standard gebruikt een Philips 5.2 transport mechanisme. Het dual laser transport maakt gebruik van een infrarode laser voor CD en een zichtbare rode laser voor SACD. Het transport systeem is combineerbaar met SACD, CD, CDR en CDR-W schijven. Slecht CD schijven met de nieuwe ‘copy guard’ kunnen niet worden gelezen. Het unieke dual laser chassis ontwerp
levert bescherming tegen zowel interne als externe vibraties .

Digitaal Analoog omzetters (DAC`s)
De SACD Standard maakt gebruik van drie aparte Burr-Brown (PCM 1738) dual channel DAC chips, welke allen de multi-channel uitgang verbeteren.

De linker en rechter kanaal uitgangen (XLR) zijn volledig gebalanceerd en voorzien van Krell Current Mode topology, welke zowel signaal bandbreedte als hoge lineariteit levert. Discrete elektronisch schakeling in elke multi-channel output (C, SW, Sl, SR) zorgen voor een behoud van bandbreedte. Deze schakelingen zorgen er ook voor dat de output over de gehele signaal bandbreedte van klasse-A kwaliteit blijft. Dit zorgt voor lagere vervorming.

SACD`s of CD`s kunnen worden beluisterd dmv XLR of cinch aansluitingen. Beide L/R uitgangen (XLR of cinch) maken gebruik van dezelfde analogue circuits. Krell raadt echter het gebruik van XLR aan, aangezien dit een verhoging van +6dB oplevert en de ruis verlaagd.

 

Vertaling: GerJan van de Kamp

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »