NIEUWSB&W

Digitaal muziek lenen bij Bibliotheek


Redactie HiFi.nl | 26 december 2004 | B&W

De Centrale Discotheek Rotterdam en cd-label Naxos zijn deze week overeengekomen dat de cd-catalogus van Naxos als eerste beschikbaar wordt gesteld voor de dienst DigiLeen. Met deze dienst kunnen leden van de Centrale Discotheek over enkele maanden digitaal muziek lenen via internet.

“Internet speelt eens steeds belangrijkere rol bij het beluisteren en ontdekken van muziek. Er groeit nu een generatie op voor wie het veel minder vanzelfsprekend is dat muziek door middel van een geluidsdrager kan worden verkregen,” aldus Michiel Laan, directeur van de Centrale Discotheek.
In deze ontwikkeling ziet de Centrale Discotheek mogelijkheden om haar doelstelling – mensen laten kennismaken met muziek – in het digitale tijdperk te verwezenlijken.

Challenge Records, de distributeur van het label Naxos, was al snel enthousiast over DigiLeen. Hierdoor wist Challenge Naxos ervan te overtuigen haar repertoire digitaal uit te lenen. Voor Naxos en Challenge Records betekent DigiLeen een goede promotie van hun cd’s, die leners na beluistering kunnen kopen in de winkel of via internet.
De catalogus van Naxos omvat een zeer breed repertoire van zowel de grote componisten als onbekendere pareltjes. Voor DigiLeen vormt deze collectie een solide basis.

De lancering van DigiLeen staat gepland voor de eerste helft van 2005. Net zoals de Centrale Discotheek in 1961 begon met het uitlenen van klassieke lp’s, wordt nu ook in het digitale domein begonnen met het aanbieden van klassieke muziek. Met DigiLeen haalt de lener een muziekbestand op naar de eigen harde schijf. Dit bestand is gedurende een beperkte periode afspeelbaar. Via DigiLeen wordt dus geen muziek verkocht, dat behoort immers tot het terrein van de platenzaken en platenmaatschappijen.

Met 300.000 cd’s, 300.000 lp’s en 5.000 muziek-dvd’s heeft de Centrale Discotheek Rotterdam de grootste muziekcollectie van Europa in huis. Al deze geluidsdragers zijn te leen, in de eigen uitleen te Rotterdam, maar ook via openbare bibliotheken in heel Nederland. Muziekweb.nl, de website van de Centrale Discotheek, is de plaats waar leners toegang hebben tot de catalogus van de Centrale Discotheek, geluidsdragers aanvragen, een schat aan muziekinformatie vinden en nog veel meer.

MERK

EDITORS' CHOICE