NIEUWS

Elac FS607 X-Jet


Redactie HiFi.nl | 25 december 2004 |

(ingezonden mededeling)

Een sprankelende geluidsweergave met een perfecte plaatsing, dat is muziekbeleving met de nieuwe FS 607 X-JET. Ook buiten de z.g. stereodriehoek is de plaatsing van stemmen en instrumenten zeer exact.

Elac FS607 X-JET

Deze "precisieklank" bereikt Elac met haar nieuwe coaxiaal opgebouwde weergavesysteem de X-JET, waarbij de amplitude en fase van de geluidsgolven, die in een brede hoek van 180° in de ruimte afgestraald worden, frequentielineair verlopen. Omdat zij als puntbon werkt ligt de kracht van deze midden/hoog unit niet alleen in het voor de stemweergave en plaatsing belangrijke frequentiebereik van 500 -4.000 Hz. 

Puntbronnen hebben ten opzichte van conventionele gescheiden chassis het grote voordeel, dat er geen fasedraaiingen en inbreuken in de lineairheid van de frequentieweergave in het midden en hoog voorkomen.

Deze elegante 31/2-weg zuilluidspreker heeft naast het mooie gedetailleerde klankbeeld, de gestoken plaatsing, de opwindende dynamiek, de diep doorlopende en goed gecontroleerde laagweergave, een aangenaam ruimtelijke weergave en een buitengewone grote optimale luisterzone.

Technische features en bijzonderheden
 
•     Coaxiaal-technologie.
Elac FS607 X-JETDe bijzonderheid van de FS 607 X-JET is het nieuwe coaxiaal opgebouwde chassis voor de midden-/hoogweergave. De „X-JET" is een unieke combinatie van een zeer licht aluminium vlakmem-braanchassis en een concentrisch op gelijke hoogte geplaatste JET-II bandtweeter.

Deze Luidspreker werkt als een puntbronweergever. Het voordeel is dat de geluidsdruk, over het hele weergave-bereik, homogeen naar alle richtingen in de luisterruimte wordt verdeeld. Het resultaat: tot in het fijnste detail getrouwe weergave in de hele luisterruimte. De optimale luisterzone wordt dus duidelijk groter.

De ultralichte vlakmembraanchassis heeft een extra sterk neodym magneetsysteem met een zeer goede magnetische afscherming.
Het aluminium vlakmembraan wordt door een 78 mm spreekspoel aangedreven. Verkoperd aluminiumvlakdraad is hoogkant op een lucht gekoelde Kapton spreekspoeldrager gewikkeld. Hierdoor wordt een ideaal rendement bereikt.

De bovenste grensfrequentie van de X-JET ligt bij 50 kHz, hierdoor is deze luidspreker bij uitstek geschikt voor de weergave van DVD-A en SACD.

•     Woofers met aluminium-sandwich-techniek.
De twee met aluminium-sandwich-membraan-techniek gebouwde ELAC-woofers hebben een 37mm Kapton-
spreekspoeldrager en een brede dubbele asymmetrische rubberen ophanging, Ze zorgen voor een extreem gecontroleerde, droge en diep doorlopende laagweergave. Door deze door ELAC ontwikkelde techniek worden partiële trillingen verhindert en zijn de chassis extreem hoog belastbaar.

Dit alles resulteert in een verhoging van de geluidsdruk met ca. 10%, daarnaast werkt dit ook positief in het frequentiebereik door en wordt een laagste frequentie van 28 Hz bereikt.
 
Elac FS607 X-JET•    Behuizing met Cross-Frame-Hybrid-technologie.
De behuizing is geconstrueerd uit verschillende materialen, een buitenmantel van getrokken aluminium, top en bodem worden afgesloten door gegoten aluminium. De "binnenkast" van MDF heeft horizontale en verticale verstevigingen. De vorm en opbouw van de behuizing zorgen voor een optimale klank en een minimum aan behuizingresonanties.
 
Montage van de behuizing
 
•     Wisselfilter/ELAC Bi-Wiring-terminal.
Het wisselfilter van deze 31/2-weg luidspreker is opgebouwd met componenten uit de absolute topklasse. Voor de verbinding tussen chassis, terminal en wisselfilter wordt Van den Hul kabel gebruikt. De vergulde WBT aansluitbussen zijn makkelijk bereikbaar en bieden, naast hoogwaardige kabelvorken, ook plaats aan kabels met een zeer grote diameter (16 mm2).

Als accessoire worden hoogwaardige verbindingen, voor plaatsing tussen de midden/hoog- en laag sectie van het filter, van Van den Hul kabel en vergulde, geïsoleerde, banaanstekkers meegeleverd.

•     ELAC-Spikes / antislip-voeten
De FS 607 X-JET wordt seriematig met een luidsprekervoet met makkelijk in hoogte verstelbare ELAC-spikes/antislip voeten en ELAC-Bass-Control uitgevoerd.

Precisie of ruimtelijke weergave ?
Voor het eerst in haar geschiedenis heeft ELAC twee topmodellen, die zich alleen door de gebruikte chassis voor de hoog-midden-weergave onderscheiden, met dezelfde prijs in het programma. 4pi de legendarische 360° rondom afstralende bandjestweeter siert de FS 608-4pi. De impulssterke en zijdezachte klank zorgt voor een luchtige en zich duidelijk van de luidspreker losmakende klankindruk.

De X-JET daarentegen maakt een volkomen nieuwe uiterst precieze en detailrijke weergave met perfecte plaatsing mogelijk en brengt daarmee een nieuwe dimensie in het luisteren naar muziek.

Wat is natuurlijker? Wat is beter? Laat uw individuele smaak spreken.
 

Verkooprijs: 3.499 euro per stuk

Uitvoeringen: Silver Shadow, Titan Shadow, tegen meerprijs en op bestelling ook in diverse RAL-kleuren leverbaar.

Zoals de onderstaande diagrammen tonen, wordt een half-kogelvormige afstraling van het geluid tot in de hogere frequenties bereikt. Bij het 4-pi-chassis is het ideale rondstralende gedrag in de hogere frequenties duidelijk.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Elac FS607 X-JET

EDITORS' CHOICE