NIEUWS

Isotek netfillters en conditioners


Redactie HiFi.nl | 18 december 2004

(ingezonden mededeling)

De IsoTek hifi lichtnetfilters en -conditioners worden in Nederland gedistribueerd door Monitor Audio Nederland. IsoTek heeft onlangs de complete lijn vernieuwd*) en uitgebreid met zeer innovatieve producten.

De Isotek-producten worden aangesloten tussen het lichtnet en het systeem en zorgt zo voor een ‘99,99% schone’ lichtnetspanning.

Het nut van de IsoTek-producten is gebaseerd op twee belangrijke feiten. Ten eerste vertoont het lichtnet veel onregelmatigheden die direct invloed hebben op de geluidskwaliteit van gevoelige audioapparatuur (“Je bent wat je eet”...), zoals spannings’dips’ en -pieken, brom, schakelklikken (van koelkasten) en (hoogfrequente) storingen (van lichtdimmers, babyfoons, PC’s, etc.). Ten tweede moet elk component op een eigen ‘schone’ stroombron aangesloten zijn, één enkel filter voor alle apparatuur werkt niet vanwege de onderlinge interferentie.

Het IsoTek-programma is zeer uitgebreid: voor elke soort en maat systeem is er wel een filter. Zoals de Isoplug voor één component, de Gemini met twee gescheiden uitgangen, de Orion met een speciale uitgang voor CD-, DVD- of SACD-speler plus een vermogensuitgang voor een (eind)versterker en de Multi-Ways met maximaal 8 modules, etc. Voor beeldsystemen zijn er de - door het Engelse blad “What Hifi” met 5 sterren bekroonde - MiniSub GII en MiniSub GII Vision. Voor eindversterkers zijn er de Qube’s: 1K, 2K en 4K (de laatste weegt 52 kg en levert een piekvermogen van 8000 W...).

Isotek

De IsoTek-producten zijn per direct leverbaar. De prijzen variëren van 49 euro voor de IsoPlug tot 4495 euro voor de 4K Qube.

De Gemini, Orion en Multi-Ways zijn leverbaar van 2 tot 8 uitgangen. Combinaties zijn ook mogelijk, zoals een 2-weg Orion met een 4-weg Multi-Ways bijvoorbeeld.

Isotek

Voor het grove geweld is er de SubStation die voor uw installatie op maat wordt gemaakt. Helemaal nieuw is de Titan ( 2495 euro ): bij deze vervanger voor de Qube-serie is de zeer zware scheidingstransformator vervangen door een innovatieve direct-gekoppelde elektronische oplossing.  De Full System Enhancer CD ( 25 euro ) is een bijzonder product: met deze ‘in-brand’-CD kunt u uw systeem speelklaar maken (oftewel ‘inrijden’). Dit geldt zowel voor een splinternieuw systeem, als wanneer het systeem een tijdje niet is gebruikt (bijvoorbeeld na een vakantie).

Veel audioaccessoires claimen ‘het geluid te verbeteren’. De effecten daarvan zijn echter vaak moeilijk te bewijzen of te meten en vallen al gauw in de categorie: ‘subjectief’. Voor de IsoTek-producten blijkt echter: “Als je het uitprobeert, hoor je het meteen...”. Elke test in de gerenommeerde hifi-tijdschriften resulteerde in een positieve beoordeling. Diverse testers voegden IsoTek zelfs toe aan hun testsysteem omdat ze alleen dan pas de echte prestaties van de te testen componenten konden beoordelen.

Waarom werkt het eigenlijk? Het lichtnet wordt door ons gezien als een superschone en -stabiele bron van energie die geen enkele invloed op aangesloten apparatuur heeft: net zoals een waterkraan altijd schoon water geeft. Theoretisch klopt dat, maar de praktijk bewijst het tegendeel! Zo hebben we (steeds meer) last van HF-stoorsignalen door oneigenlijk gebruik (babyfoons, draadloze systemen) of slecht ontworpen apparatuur (koelkasten, lichtdimmers, PC`s, etc.). Deze storingen zijn echter desastreus voor de huidige supergevoelige audiocomponenten (voorversterkers, digitale apparatuur) en hebben direct ongewenste invloed op de geluidsweergave. Bovendien maakt de structuur van het lichtnet het mogelijk dat die storingen van uw buren - of nog verder weg - komen. Verder is ook de netspanning nooit altijd exact 220V. Onderspanning heeft bijvoorbeeld direct invloed op met name prestaties van eindversterkers en een overspanningspiek is slecht voor alle apparatuur. Kortom: ons lichtnet eerder te vergelijken met een kraan waar ongezuiverd Rijnwater uit stroomt!

Zonder een echt ‘schone’ energievoorziening kan uw high-quality audiosysteem echter nooit de prestaties leveren waarvoor u heeft betaald.

*) IsoTek heeft onder andere tot de productlijnvernieuwing besloten omdat een van de technische mensen voor zichzelf is begonnen. Hij maakt vrijwel identieke producten en brengt ze onder de naam Isol-8 op de markt. Hierdoor is voor de consument en dealer een uiterst verwarrende situatie ontstaan.

De Isotek-filosofie: “Topklasse audio eist voor elk component zijn eigen schone (stroom-)bron.”

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »