NIEUWSB&W

Nuchter - publicatie week 42

Marc Brekelmans | 14 oktober 2004 | B&W

Inmiddels is bij iedereen wel genoegzaam bekend dat luidsprekerkabels, interconnects, spikes en alle andere soorten van demping hun - positieve - invloed hebben op een HiFi installatie. In Nederland blijven we echter achterlopen op het buitenland voor wat betreft de invloed van meubels en stroomvoorziening. Het lijkt alsof ons nuchtere verstand geen reden ziet om aan te nemen dat het wijzigen van een standaard netsnoer voor een netsnoer van goede kwaliteit, invloed kan hebben op het geluid dat onze installatie produceert. Laat staan dat het wijzigen van een audiomeubel uw set kan verbeteren.
Een korte blik op my.hifi.nl leert dat, zelfs bij zeer kostbare sets, niet standaard aandacht wordt besteed aan speciale netsnoeren, stekkerblokken of aparte aparte groepen. Behoort u tot de groep mensen die wel een mooie audioset bezitten, maar nog niets gedaan hebben aan het perfectioneren van de stroomvoorziening, breng dan eens een bezoek aan uw HiFi-winkel, vraag of u een paar netsnoeren en een netfilter mag proberen en........laat u verbazen!

Kemp Elektroniks Powercord

Onze nuchterheid zit ons blijkbaar ook in de weg bij het omarmen van Home Automation (oftewel Domotica). We zijn toch perfect in staat om zelf de gordijnen te sluiten, de TV in te schakelen, het licht te dimmen of de projector te starten!
Toch is het wel erg prettig als met één druk op de knop, de hele serie handelingen, die aan bijv. het projecteren van een film vooraf gaan, voor u worden uitgevoerd. Het zogenaamde X10 protocol - dat gebruik maakt van het lichtnet om stuursignalen te verzenden - is een betaalbare oplossing om dit eenvoudig, en zonder het trekken van aparte draden, te bewerkstelligen. Binnenkort zullen wij deze techniek voor u uit de doeken doen in een speciaal "Hoe werkt" artikel.
Wat we deze week al voor u in petto hebben kunt u hieronder lezen.

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

 

Hardware
 
Musical Fidelity X-150 en X-Ray V3, door Rene Smit 
Toen ik bijna twee jaar geleden de oorspronkelijke versie van de X Ray CD-speler voor recensie in huis kreeg werd ik aangenaam getroffen door de weergavekwaliteit van de speler. Het telefoontje van importeur Viertron met de vraag of ik de nieuwste versie van deze speler in combinatie met de hagelnieuwe X150 versterker wilde recenseren, werd dan ook met een volmondig "ja" beantwoord.

X-serie Musical Fidelity (c) Xingo

Achtergrondartikelen - Column

Brussel show `04 deel 2, door Marc Brekelmans
Het leuke van een show buiten de Nederlandse grenzen is dat de pakketten van importeurs afwijken van wat we in Nederland gewend zijn. Bij Transtel Sabima kun je dan ook de merken Denon, Piega en Monitor Audio op één stand aantreffen, waar deze merken in Nederland door drie verschillende importeurs vertegenwoordigd worden.

Nuchter (c) Xingo


Hi-Visit

TES Nederland, door rene van Es
Als ik terugkijk in mijn eigen muziekhistorie dan zijn er twee merken waarvan ik erg veel luidsprekers in bezit heb gehad. Eén daarvan is het Engelse Mission dat al bijna vanaf het ontstaan van het bedrijf door TES Nederland wordt geïmporteerd.

Nuchter (c) Xingo


Software

Howlin’ Wolf - The London Howlin’ Wolf Sessions (Vinyl), door Jan de Jeu
In 1971 komt de Amerikaan Chester Burnett – beter bekend als "Howlin’ Wolf"- naar Londen om daar in de Olympic Sound Studios "The London Howlin’ Wolf Sessions" op te nemen. Hij is daarmee niet de eerste rasechte blues man die dat doet en hij zal evenmin de laatste zijn. Met het succes dat de diverse blanke Britse bluesbands – John Mayell & The Bluesbrakers, Fleetwood Mac etc. - in de zestiger jaren hebben is het niet verwonderlijk dat de diverse platenmaatschappijen brood zien in het combineren van grote oude zwarte Amerikaanse meesters met eigentijdse jonge blanke idolen. Op enkele uitzonderingen na lopen deze samenwerkingsprojecten echter op grote fiasco’s uit.

Holly Cole Trio - Don’t Smoke In Bed (Vinyl), door Jan de Jeu 
De CD versie van dit album is in 1993 op de markt gekomen en bij mijn weten is het de eerste CD die de bekendheid van het trio destijds uitbreidde tot ver over de grenzen van hun vaderland Canada. Eraan voorafgaand heeft de groep in 1991 nog een CD gemaakt met daarop slechts vier nummers; het door verzamelaars inmiddels hoog gewaardeerde "Christmas Blues". In die tijd wordt het trio, naast Holly, gevormd door pianist Aaron Davis en bassist/percussionist David Piltch. Alle latere CD’s staan uitsluitend op naam van miss Cole en David Piltch is reeds lang van het toneel verdwenen. Aaron maakt echter tot op heden nog steeds deel uit van de begeleidingsgroep van deze diva die niet alleen jazz, maar ook blues, country en pop tot haar repertoire rekent.

Harry Belafonte,Miriam Makeba - An Evening With Belafonte/Makeba (Vinyl), door Jan de Jeu
Harry Belafonte leert Miriam Makeba in september 1958 kennen tijdens een bezoek aan London waar hij op dat moment is voor het maken van een aantal televisie opnamen voor de BBC. Zij behoort dan tot een groep politieke vluchtelingen die hem om hulp vragen. Later laat hij Makeba meezingen op zijn fabuleuze LP "Return to Carnegie Hall". Het duurt echter tot 1965 – twee jaar nadat Makeba voor de United Nations een getuigenis aflegt over het Apartheid beleid van de Zuid-Afrikaanse regering - voordat hij samen met haar dit album opneemt in RCA Victor’s Studios in New York.

Il sorpasso (DVD-film), door jan Luijsterburg 
Afgelopen jaar verscheen er iedere maand een DVD in de serie Italiaanse Meesterwerken, een gezamenlijk project van Homescreen en NRC Handelsblad. Iedere film ging vergezeld van een essay van chef kunstredactie Joyce Roodnat in het magazine M dat eens per maand bij de NRC zit. Deze als miniboekje bij de DVD gestopte toelichtingen voegen echt iets toe aan de kijkervaring en het nadenken achteraf. Want als die oude Italiaanse films ergens aanleiding toe geven is het wel analyse. Iets is zelden wat het lijkt.

Playing Elizabeth`s Tune - The Tallis Scholars sing William Byrd (DVD-muziek), door jan Luijsterburg
De eerste DVD van het Britse, in oude muziek gespecialiseerde label Gimell, gaat over het leven en het vocale werk van William Byrd (1543-1623). De muziek wordt uitgevoerd door het eminente gezelschap dat zich vernoemd heeft naar Byrd`s leermeester, The Tallis Scholars, gedirigeerd door Peter Phillips.


 

 

MERK

EDITORS' CHOICE