NIEUWSB&W

1000 Gb op normale DVD

Redactie HiFi.nl | 30 september 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Onderzoekers aan de Britse Imperial College London hebben een methode ontwikkeld waardoor een standaard dvd-schijf veel meer informatie kan opslaan. In plaats van gemiddeld 4,7 gigabyte zou een schijf dankzij Multiplexed Optical Data Storage (MODS) tot 1000 gigabyte kunnen bevatten.

Dubbellaags dvd`s kunnen tot 8 gigabyte opslaan, wat nog altijd een fractie is van wat mogelijk is met de nu aangekondigde techniek. De wetenschappers keken naar de traditionele manier van optische opslag, waarbij putjes in het oppervlak met een laser worden uitgelezen.

Door dat putje - waar normaliter slechts één binair getal in is opgeslagen -  vanuit verschillende hoeken te lezen, kan meer  data op hetzelfde oppervlak weggeschreven worden. De nieuwe schijf zou volgens de onderzoekers een terabyte aan data kunnen bevatten, genoeg voor bijna 500 uur video.

Twee concurrerende technologieën, HD-DVD en Blu-ray, die eveneens de opslagcapaciteit van dvd`s willen opvoeren, zijn met respectievelijk 30 en 50 gigabyte door de wetenschappers uit Londen ruimschoots gepasseerd, bericht BBC News.

Aan de nu voorgestelde techniek moet volgens de uitvinders nog zeker vijf jaar worden gesleuteld. Eerste commerciële toepassingen zijn derhalve niet voor 2010 te verwachten.

Alternatieven als Blu-ray en HD-DVD zullen in die tussentijd voet aan de grond krijgen, maar zichzelf mogelijk niet als opvolger, maar slechts als tussenstation bestempeld zien.

MERK

EDITORS' CHOICE