NIEUWSB&W

Herfst - HiFi.nl publicaties week 39

Redactie HiFi.nl | 23 september 2004 | B&W

22 september. Het officiele begin van de de herfst en het is ook direct herfst. De verwarming gaat voor weer aan, veel bladeren vallen en... het regent miezerig. Ideaal weer om een uurtje of wat door HiFi.nl te klikken en een greep uit de zojuist gepubliceerde artikelen te lezen: CD- en filmbesprekingen, Phil beluistert, bespreking Home Cinema systeem én de DAC1 van Benchmark, deel 2 van de AVMP 2004 en de wekelijkse column van Rene van Es.

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensie

Benchmark DAC1, door Rene van Es

Een paar weken draaien en dan het definitieve oordeel. Eerst de Chieftains in de speler. De stem van Joni Mitchell is hard en schel met keiharde "S" klanken. Ok, de definitie is in orde, het laag gaat diep, stemmen zijn te verstaan, er is een driedimensionaal beeld maar dat is allemaal niet genoeg. Er is geen ritme, geen emotie overdracht en er bekruipt met telkens het onbehagelijke gevoel dat ik iets mis waar ik de vinger niet op kan leggen.

HiFi.nl publicaties week 38

Denon AVR-770 Surround receiver en DVD-770 DVD-Video speler en Mirage Omnisat Micro luidsprekerset, door Patrick Hendriks

De Denon AVR-770 surround receiver met bijbehorende DVD-770 DVD-speler en de Mirage Omnisat Micro luidsprekerset hebben op mij een prima indruk gemaakt. De set geeft een goed beeld en een goed geluid, zeker in combinatie met wat grotere front luidsprekers in een 7.1 combinatie. De apparatuur is mooi compact gebouwd en laat zich daardoor gemakkelijk opnemen in het interieur. Het heeft dus een hoge WAF! (wife acceptance factor).

HiFi.nl publicaties week 38

Achtergrondartikelen, columns

Audio Video Meeting Plaza 2004 (slot)

Van zondag 12 tot en met dinsdag 14 september j.l. vond in Meeting Plaza Maarsen voor de tweede keer de Audio Video Meeting Plaza plaats. Een show alleen toegankelijk voor de detailhandel. HiFi.nl was ook aanwezig om voor haar lezers in twee verschillende artikelen de belangrijkste noviteiten op een rijtje te zetten

Beeld is in, door Rene van Es

Het vertrouwen in het Kabinet is gedaald naar een historisch dieptepunt als de enquêtes geloofwaardig zijn. Inleveren op koopkracht is aan de orde voor elk lid van de bevolking dat op enige manier inkomen verwerft. De werkeloosheid stijgt, de oudedagvoorziening is niet meer zeker, dekking van ziektekosten wordt minder en zo zijn er nog genoeg dingen op te noemen die u ook kent. Welke een aanslag vormen op de geldbuidel. En die aanslag vertaalt zich naar de bestedingen. U en ik zijn (te?) voorzichtig om veel geld uit te geven. Dus laten we de set nog een paar jaar doordraaien en verlekkeren we ons slechts aan de aangeboden waren. Behalve als het gaat om beeld, want we willen graag perfect kunnen zien welk lot ons wacht.

Op bezoek bij... Yamaha Jan, door Phil van Deijk

Het Home Theater van de familie bevindt zich onder het huis. Na enig onderzoek bleek dat de zijmuren van de kruipkelder ver doorliepen in de grond. Zo ontstond het idee om hier een separate luisterruimte te ontwerpen. Jan zijn technische kennis en inzicht kwamen hierbij goed van pas. De grond in de kruipkelder werd uitgegraven, waarna er een betonnen vloer gestort is. Daardoor creëerde hij een royale ruimte onder het huis. De uitgraving leverde helaas niet de gewenste diepte op om er vrijelijk rechtop in te kunnen lopen. Om dat alsnog te bewerkstelligen werd vloer van de begane grond enigszins verhoogd. Uiteindelijk is er een ruimte onder het huis ontstaan van ongeveer 2.20 meter hoog, 10 meter lang en 5 meter breed.

HiFi.nl publicaties week 38

Software recensies

Kops (DVD), door Luc van Gaans

Josef Fares heeft zich er echter niet vanaf gemaakt met een low-budget productie. Er werd een Amerikaans specialist bijgehaald die enkele fantastische special effects wist toe te voegen. Daarmee is KOPS ook visueel aantrekkelijk geworden, maar gelukkig zonder dat de effecten de boventoon voeren. Die zouden de aandacht teveel afgeleid hebben van de meesterlijke grappen en het op sommige momenten absurdistische verhaal.

Johan Cruijff – En Un Momento Dado (DVD), door Luc van Gaans

Un en momento Dado bestaat, net als een voetbalwedstrijd, uit drie delen. In de eerste helft wordt Cruijff als voetballer belicht, in de tweede helft als trainer en in de verlenging komt de maestro zelf aan het woord. Uiteraard zien we ook prachtige historische voetbalbeelden voorbij komen, maar ze eisen echter geen hoofdrol op. Die is weggelegd voor de Catalanen zelf die vertellen over Cruijff als sportman, als leverancier van cultuur en als verlosser van de Catalanen die hen hun zelfvertrouwen en eigenwaarde teruggaf.

Hiromi - Brain (CD), door Jan Luijsterburg

De jonge Japanse, sinds vier jaar vanuit Amerika opererende pianiste Hiromi Uehara is ongelofelijk. Een technisch en biologisch wonder, dat een mens tien zo razendsnel en precies bewegende vingers kan besturen, zonder uit de bocht te vliegen. Gelukkig bevat haar tweede CD voor Telarc niet alleen virtuoze spervuren, maar ook veel gevoel en melodie in een aantal meeslepende melodieuze ballads, alles van eigen hand.

Irene Reid - Thanks to You (CD), door Jan de Jeu

Eens te meer blijkt dat zich in de schaduw van de supersterren zangeressen bevinden die het verdienen om gehoord te worden. Voor mij vormt "Thanks To You" de kennismaking met een tot dusver onbekende zangeres. Enerzijds jammer dat ik haar nu pas ontdek. Anderzijds; ook oudere albums zijn nog volop verkrijgbaar.

Béla Fleck & Edgar Meyer – Music For Two (CD), door Jan Luijsterburg

Briljante muzikanten die plezier hebben, daarnaar is het altijd prettig luisteren. Dan maakt het minder uit welk genre ze bedrijven of welke instrumenten ze bespelen. Want een CD gevuld met een banjo en een contrabas is niet bepaald een alledaags verschijnsel. Met Bach, Miles Davis en op eigen improvisaties gebaseerde stukken, dwars door elkaar in sublieme live-registraties.

Tip

Bekijkt u ook eens de HiFi.nl agenda voor de volgende uitgaanstips.
Met oa Ketelaar Home Cinema dagen, AV Expo, de Multifoon najaarsshow, Hifi en Home Cinemabeurs Sheraton Brussel, VAD Show 2004 of de "Nationale Pickupdagen".

MERK

EDITORS' CHOICE