NIEUWSB&W

MP3 op Sony muziekspeler?

Redactie HiFi.nl | 17 september 2004 | B&W

Toch een uitdaging voor de iPod?

Door zich te beperken tot het weinig gebruikte ATRAC3-bestandsformaat, heeft Sony`s iPod-kloon bij voorbaat weinig kans van slagen. Maar binnen het bedrijf wordt er overwogen om de NW-HD1 toch mp3`s te laten afspelen. Voor zijn Connect-muziekwinkel zou Sony wel vasthouden aan de eigen ATRAC3-technologie, die ook in minidisks zit.

De NW-HD1 leek bij de aankondiging een beloftevolle uitdager voor de Apple iPod. Het toestel is immers kleiner, lichter en heeft een batterij die bijna twee keer zolang meegaat. Maar toen bleek Sony`s iPod-killer niet in staat om mp3-bestanden af te spelen. Mp3 is nog steeds met ruime voorsprong de populairste bestandsformaat voor audio.

Sony kreeg veel kritiek op het feit dat gebruikers eerst met (meegeleverde) software hun mp3-collectie moeten omzetten naar ATRAC. Voor Sony was die beslissing niet zo onlogisch. Het bedrijf wil niet beschuldigd worden van het aanmoedigen van mp3-piraterij, al was het alleen maar om de eigen Sony Music-afdeling te beschermen.

Momenteel zijn bij Sony alleen de draagbare cd-spelers in staat om mp3`s af te spelen. Een versoepeling van die beperking is echter in de maak, verklapte een bron binnen het bedrijf aan onze collega`s van ZDNet Frankrijk. De formele beslissing zou vallen in oktober.

Wellicht zou de toenadering naar mp3 niet gelden voor de online muziekwinkel van Sony, Connect. De belangrijkste reden hiervoor is dat mp3-bestanden niet beveiligd kunnen worden. Dat internetwinkels opteren voor een meer gesloten formaat, is vrij gewoon: Apple verkoopt in iTMS beveiligde AAC-bestanden, terwijl MSN Windows Media-bestanden met DRM aanbiedt. Sony Connect, dat tegen het einde van het jaar ook in de Benelux verkrijgbaar zal zijn, kiest dan uiteraard voor ATRAC.

(Dit bericht is overgenomen van ZDNet)

MERK

EDITORS' CHOICE