NIEUWSB&W

50 Dual Disc titels in oktober

Redactie HiFi.nl | 04 september 2004 | B&W

(gezien op het internet)

De vier grote platenmaatschappijen kondigen de lancering aan van DualDisc met 50 titels in oktober
 
Een consortium van platenmaatschappijen, waaronder EMI Music, BMG Music Entertainment, Universal Music Group, Warner Music Group en 5.1 Entertainment Group/Silverline Records, hebben op 24 augustus 2004 aangekondigd eindelijk DualDisc te introduceren (zie eerder artikel hierover op hifi.nl).

DualDisc is een tweezijdige disk met op de ene zijde een CD-laag en op de andere zijde een DVD-laag. Naast het volledige album op de CD-zijde, presenteert de DVD-zijde het complete album met extra geluidsfuncties, zoals surround, in gecomprimeerde danwel DVD-Audio/LPCM vorm, naast features als muziekvideo`s, interviews, foto-galleries, web links, concertregistraties en song-teksten.
 
Het nieuwe formaat is vooral interessant als je de support (of het gebrek daarvan) voor DVD-Audio en SACD gedurende de laatste jaren bekijkt. Door zijn compatibiliteit met CD krijgt DualDisc de aandacht, vooral omdat deze in normale CD-doosjes verkocht kunnen worden, maar wel de mogelijkheid hebben tot het bieden van hoge resolutie audio (24bit/192kHz) en 5.1-kanaals geluid, alsmede video-content.
 
De critici van DualDisc suggereren dat de grotere capaciteit van DVD-9 (dual layer) disks voor de met veel extra`s uitgeruste DVD-Audio disks moet worden opgeofferd ten gunste van een DVD-5 (single layer) disk, omdat de disk anders fysiek te dik zou worden en niet speelbaar meer zou zijn. De fabrikanten van de disks antwoorden hierop dat het binnenkort mogelijk moet zijn om een DVD-9 disk op één kant van een DualDisc te persen. Dit zal echter nog niet het geval zijn bij de eerste disks die in oktober uit moeten gaan komen.
 
Hoewel één titel officieel was aangekondigd voor de lancering van het formaat, blonken de overige 49 in eerste instantie aangekondigde titels uit in hun afwezigheid van de lijst. Dit is vooral het resultaat van juridische touwtrekkerij.
 
Het potentieel van DualDisc is enorm, omdat de nieuwe schijf veel meer waar voor het geld biedt. Ook de aanwezigheid van video zal vooral de jonge generatie aanspreken. Ook auto-fabrikanten gaan meer en meer surround geluid installeren in hun modellen, wat muziek gemixt in surround nog waardevoller maakt. Is DualDisc hét formaat voor de komende 20 jaar? Waarschijnlijk niet, maar de audio/video-geöriënteerde disk kan gezien worden als een pleister op de wond van de bloedende muziekindustrie, die ieder jaar de verkopen terug ziet lopen. De potentie is echter dat vele duizenden goed-gemixte en -gemasterde titels de aandacht zullen trekken van de niet-audiofiele muziekkoper. Vijftig titels is een aardige start, maar als DualDisc ook maar enig succes wil krijgen, is het belangrijk dat de maatschappijen zo snel mogelijk hun complete catalogus remasteren. Ook al zou DualDisc niet het formaat zijn voor de toekomst, dan zouden andere oplossingen zoals BluRay dat mogelijk wél kunnen worden en kunnen de labels ervoor zorgen tegen die tijd in ieder geval een produkt te hebben om te verkopen, op DualDisc of niet.
 

MERK

EDITORS' CHOICE