NIEUWSB&W

MP3 in van Dale

Redactie HiFi.nl | 07 augustus 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Woensdag, 4 augustus 2004 - De kans is groot dat het woord `mp3` in 2006 wordt opgenomen in het Nederlandse woordenboek van Van Dale. 

Volgens Van Dale Lexicografie, de uitgever van `de Dikke Van Dale`, komt het woord mp3 zeker in aanmerking voor een vermelding in het woordenboek. Voorwaarde daarvoor is dat woorden in het algemeen taalgebruik zijn opgenomen en niet alleen in bepaalde kringen.

Bovendien moet het woord minimaal drie jaar in omloop zijn. "Mp3 staat nu op een lijst van woorden die aanmerking komen voor een opname in het woordenboek", vertelt een woordvoerder desgevraagd.

Dat zal dan gebeuren als er een nieuwe uitgave komt van de Dikke Van Dale. Deze driedelige set komt eens in de zeven of acht jaar uit. De vorige uitgaven waren in 1992 en 1999.

De Amerikanen hoeven niet meer lang te wachten. De Merriam-Webster`s Collegiate Dictionary heeft de woorden `mp3` en `mpeg` nu al in zijn lijst opgenomen. Het woord mp3 wordt volgens deze uitgave al sinds 1996 gebruikt.

Na acht jaar neemt Merriam-Webster`s Collegiate Dictionary veelvoorkomende termen in de woordenboeken op. Naast mp3 en mpeg worden ook de termen `digital subscriber line` (dsl), `information technology` aan de Merrian-Webster-uitgave toegevoegd.
 

MERK

EDITORS' CHOICE